Beyin yaşlandıkça ruhsal olarak yaşlanmıyor, yalnızca yaş alıyoruz
Yaşlanma, hayat döngüsünde insanları farklı biçimlerde etkileyen bir süreç. Bu tesir, kişilik özellikleri, toplumsal dayanak, beyin yapısı, kronik hastalıklar ve kültür üzere bir dizi faktöre bağlı olarak değişiklik gösterebiliyor. Yaş ile birlikte beyin sistemlerinin daha az gerilimli olmaya, daha müspet hisleri hatırlamaya meyilli olduğunu vurgulayan Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Gül Eryılmaz, “Aslında beyin yaşlandıkça ruhsal olarak yaşlanmaz yaş alır yalnızca.” dedi.
Yaşlanma, hayat döngüsünde insanları farklı biçimlerde etkileyen bir süreç. Bu tesir, kişilik özellikleri, toplumsal dayanak, beyin yapısı, kronik hastalıklar ve kültür üzere bir dizi faktöre bağlı olarak değişiklik gösterebiliyor. Yaş ile birlikte beyin düzeneklerinin daha az gerilimli olmaya, daha olumlu hisleri hatırlamaya meyilli olduğunu vurgulayan Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Gül Eryılmaz, “Aslında beyin yaşlandıkça ruhsal olarak yaşlanmaz yaş alır yalnızca.” dedi.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Gül Eryılmaz, ruhsal yaşlanma konusunu kıymetlendirdi.
Yaşlılığı etkileyen beyin yapısı, kültür üzere bir dizi faktör var
Yaşlılığın insan ömrünün bir devri olarak değerlendirildiğinde bu hayat döngüsünün bireyleri nasıl etkileyeceğinin bir dizi faktöre bağlı olarak değiştiğini lisana getiren Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Gül Eryılmaz, “Kişilik özellikleri, toplumsal dayanak, beyin yapısı, kronik hastalıklar, kültür bu faktörlerden bazılarıdır. Aslında beyin yaşlandıkça ruhsal olarak yaşlanmaz yaş alır yalnızca.” dedi.
Sağlıklı yaşlılık için daha erken yaşlarda birtakım ömür alışkanlıklarını değiştirmek gerek
Yaş ile birlikte beyin sistemlerinin daha az gerilimli olmaya, daha olumlu hisleri hatırlamaya meyilli olduğunu da vurgulayan Prof. Dr. Gül Eryılmaz, “Yaşlandıkça daha sağlıklı ruhsal yapı ya da ruhsal sağlamlılık için daha erken yaşlarda birtakım hayat alışkanlıklarını değiştirmemizde yarar var.” diye konuştu.
Beyin ve vücut sıhhati için meşguliyet önemli
Egzersiz, sağlıklı beslenme ve toplumsal bağların yanı sıra aile bağlarını güçlendirme, beyne yarar sağlayabilecek antrenmanları sistemli olarak yapma ve günlük maksatlar belirlemenin kıymetine vurgu yapan Prof. Dr. Gül Eryılmaz, “Unutmayalım ki beyin ve vücut sıhhati için meşguliyet değerlidir. Meşguliyeti olan cennettedir.” dedi.
Aktif bir zihnin, ekseriyetle daha sağlıklı bir ömür stili ve müspet bir ruh halini beraberinde getirdiğini de lisana getiren Prof. Dr. Gül Eryılmaz, yaşlılığın, daha sağlıklı ve istikrarlı bir ruhsal yapıyla daha keyifli bir periyot haline gelebileceğini de kelamlarına ekledi.