Dolar 34,2556
Euro 37,4885
Altın 2.917,71
BİST 8.876,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 22°C
Çok Bulutlu
Bursa
22°C
Çok Bulutlu
Pts 23°C
Sal 20°C
Çar 16°C
Per 17°C

Yeşil modanın önde gelen markalarından Koton, sürdürülebilirlik raporunu ve gayelerini açıkladı

Türkiye’nin önde gelen moda markalarından Koton, sürdürülebilirlik uygulamalarını ve amaçlarını yansıtan 2022 Sürdürülebilirlik Raporu’nu açıkladı. 2040 yılına kadar Karbon Nötr olmayı hedefleyen Koton, 2022’de gelirinin yüzde 25’ini sürdürülebilir eserlerden elde etti. Koton, rapor çıktılarını açıkladığı toplantıda Suya Hürmet Koleksiyonu’nun yeni dönemini da tanıttı.

Yeşil modanın önde gelen markalarından Koton, sürdürülebilirlik raporunu ve gayelerini açıkladı
27 Aralık 2023 09:28
A+
A-

Türkiye’nin önde gelen moda markalarından Koton, sürdürülebilirlik uygulamalarını ve maksatlarını yansıtan 2022 Sürdürülebilirlik Raporu’nu açıkladı. 2040 yılına kadar Karbon Nötr olmayı hedefleyen Koton, 2022’de gelirinin yüzde 25’ini sürdürülebilir eserlerden elde etti. Koton, rapor çıktılarını açıkladığı toplantıda Suya Hürmet Koleksiyonu’nun yeni dönemini da tanıttı. Sürdürülebilirliği iş maksatlarının merkezine yerleştiren Koton, 30 Kasım – 12 Aralık tarihlerinde Dubai’de gerçekleşen COP28’e Türkiye’den katılan birinci ve tek moda markası.

29 ülkede 433 mağazası bulunan ve online kanallarla birlikte toplam 69 ülkede modaseverlerle buluşan Koton, 2020 yılında yayımladığı ‘Yaşama Saygı’ Manifestosu ile sürdürülebilirlik çalışmalarını ‘Dünyamıza Saygı’, ‘İnsana Saygı’, ‘Topluma Saygı’ ve ‘İşimize Saygı’ başlıklarında ele aldığını açıkladı. Sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalarını kamuoyuyla şeffaf biçimde paylaşacağını tabir eden marka, maksatlarının ve ilerlemeleri gösteren ikinci sürdürülebilirlik raporunu yayımladı.

Buna nazaran Koton, 2040 yılına kadar karbon nötr şirket olma gayesinde yol almaya tüm süratiyle devam ediyor. Geri dönüştürülmüş ve etraf dostu hammadde kullanımına yük veren, ayrıyeten toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda öncü faaliyetlere imza atan Koton, sürdürülebilirlik çalışmalarıyla 2022 yılında;

  • Cirosunun yüzde 25’ini sürdürülebilir eserlerden elde etti,
  • Kullandığı gücün yüzde 33’ünü yenilebilir kaynaklardan sağladı,
  • Plastik atıklarını yüzde 22 oranında azalttı,
  • Türk perakende bölümünde birinci imzacısı olduğu Better Coton ile yaptığı üretimi genişletti. Toplam üretimin yüzde 15’i güzel pamuk uygulamalarından geldi.
  • Suya Hürmet projesinde kullanılan sürdürülebilir materyallerle 4 dönemde 62 milyon litre su tasarrufu gerçekleştirdi ve yaklaşık bir ton daha az karbon salınımı gerçekleşti.
  • Global bayan çalışan oranını yüzde 64’ten yüzde 72’ye, bayan yönetici oranını yüzde 52’den 54’e taşıdı,
  • ‘El Emeği’ projesiyle 2016’dan bu yana Güneydoğu Anadolu’dan 6 bin bayanı üretim zincirine dahil etti.

Karbon nötr şirket olma yolunda bu sayılardaki performansını geliştirmeyi hedefleyen Koton, raporun detaylarını ve birinci defa kurumsal iştirak gösterilen COP28’e ilişkin izlenimleri, İstanbul’da AKM Divan Brasserie’de düzenlenen basın toplantısıyla duyurdu. Toplantıya Koton İdare Konseyi Lideri Yılmaz Yılmaz, Koton İdare Heyeti üyesi ve Sürdürülebilirlik Komitesi Lideri Gülden Yılmaz, Koton CEO’su Dr. A. Bülent Sabuncu ve Suya Hürmet Koleksiyonu’nun yüzü Şahika Ercümen katıldı.

“Toplam sürdürülebilir ürün oranımızı her yıl daha da artırmayı hedefliyoruz”

Koton İdare Konseyi Başkanı Yılmaz Yılmaz, COP28 izlenimlerini aktardığı konuşmasında “Bu sene COP28’de birinci kere moda sanayisinden bahsedildi. Sürdürülebilir moda sanayisine geçiş için tahliller, inovatif yaklaşımlar paylaşıldı. Biz de Türkiye’nin sürdürülebilirlik konusunda öncü markalarından biri olarak hem bu inovatif yaklaşımları duymak hem de tecrübelerimizi paylaşmak için COP28’e katıldık. Türkiye’de sürdürülebilirlik alanında değerli inisiyatifler alan bir şirketiz, orada Türkiye’yi temsil etmekten memnunluk ve gurur duyduk. Hem paydaşlarımız hem de kesimimiz ismine hoş bildiriler vermiş olduk. Bu yılki tepeyi evvelki etkinliklerden farklı kılan çok daha kapsayıcı bir tepe olmasıydı. Sivil toplum, iş dünyası, bürokrasi, aktivistler, bilim insanları daima birlikteydi ve tahlil için ortak çalıştılar” dedi.

“Gelecek vizyonumuzda sürdürülebilirlik birinci gündem maddesi”

Koton İdare Şurası üyesi ve Sürdürülebilirlik Komitesi Başkanı Gülden Yılmaz ise şu açıklamada bulundu: “Dünya değişiyor. Evvelden ne ürettiğimize bakardık. Artık üretirken ne tükettiğimize de bakıyoruz. Tahlil gelecekse lakin topyekün bir gayretle gelecek. Bireyler, kurumlar ve devletler daima birlikte tahlilin kesimi olacak. Koton süratli büyüyen, küresel, dinamik, trend ve fırsatlar sunan, tutkulu bir tertip. Türkiye’de ve dünyada milyonlarca tüketiciye eser ve hizmet sunan, tesir gücü yüksek, sorumluluk şuuruyla çalışan bir markayız. Bizim gelecek vizyonumuzda sürdürülebilirlik birinci gündem hususu olmaya devam edecek. Biz bu seyahatte tıpkı kararlılıkla yürüyeceğiz.”

“65.000 fidanın dikilmesine dayanak verdik”

Koton CEO’su Dr. A. Bülent Sabuncu, “2040 yılına kadar karbon nötr olmayı ve 2030’a kadar da tüm tesislerimizde yenilenebilir güç kullanmayı planlıyoruz. Ayrıyeten 2026 yılına kadar geri dönüştürülmüş ambalaj kullanımı oranını 2023’e kıyasla yüzde 50 oranında artırmayı hedefliyoruz. Genel müdürlük, lojistik merkezlerimiz ve 41 mağazamızda Sıfır Atık Sertifikası aldık, başka mağazalarımızda sertifikalandırma süreci devam ediyor. 65.000 fidanın dikilmesi teşebbüslerini destekledik. Çalışan memnuniyetimiz ve bağlılığımız bu sene Great Place To Work tarafından sertifikalandırıldı. Şirketimiz eser kalitesini daima artırırken dijitalleşme yoluyla daha geniş kesitlere ulaşmayı amaçlıyor” dedi.

“Su benim konutum, denizler ve okyanuslar ömür alanım”

Suya Hürmet Koleksiyonu’nun yüzü Şahika Ercümen ise şunları söyledi: “Yaklaşık 25 yıldır okyanustayım, dünyamız için çok kısa bir vakit olan 25 yılda büyük bir değişime şahit oluyorum. Sudaki ısınma, plastikler, yasadışı ve çok avlanma okyanuslar için büyük tehdit oluşturuyor. Su benim konutum, deniz ve okyanuslar hayat alanım. Meskenimi korumak için, tahlil için bir şeyler yapmak istiyorum. Koton’la ortak hedefimiz bizi Suya Hürmet Koleksiyonu için bundan 3 yıl evvel bir ortaya getirdi. Koleksiyonumuz suyun her damlasını korumak ve dünyamıza dost eserler tasarlamak gayesiyle her dönem büyük bir titizlikle hazırlanıyor. Bu bahiste sorumluluk hissederek suya adanmış bir koleksiyon hazırlayan Koton’la güçlerimizi birleştirmekten memnunluk duyuyorum.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.