Dolar 34,2877
Euro 37,4920
Altın 2.928,44
BİST 8.876,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 26°C
Hafif Yağmurlu
Bursa
26°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 21°C
Sal 20°C

Tundra Kazı 4 yıl Sonra Yeniden Türkiye’de

Türkiye’de çok nadir gözlemlenen Tundra Kazı, Denizlili Kuş Gözlemcisi Ahmet Keser tarafından Çardak Acıgöl’de fotoğraflanarak kayıt altına alındı. Acıgöl’de gözlemlenen bir çift Tundra Kazı’na zarar gelmemesi için Milli Parklar ve Jandarma tarafından bölgede önlem alındı. Dünyada Avrupa’nın kuzeyinde ve Güney Kore Japonya civarında yaşayan, Türkiye’de çok nadir görülen ve en son 4 yıl önce Balıkesir […]

Tundra Kazı 4 yıl Sonra Yeniden Türkiye’de
27 Aralık 2023 14:04
A+
A-

Türkiye’de çok nadir gözlemlenen Tundra Kazı, Denizlili Kuş Gözlemcisi Ahmet Keser tarafından Çardak Acıgöl’de fotoğraflanarak kayıt altına alındı. Acıgöl’de gözlemlenen bir çift Tundra Kazı’na zarar gelmemesi için Milli Parklar ve Jandarma tarafından bölgede önlem alındı.


Dünyada Avrupa’nın kuzeyinde ve Güney Kore Japonya civarında yaşayan, Türkiye’de çok nadir görülen ve en son 4 yıl önce Balıkesir Manyas Kuş Cenneti’nde gözlenen Tundra Kazı (Anser Serrirostris) Denizli Çardak Acıgöl’de gözlemlendi.
Trakor Kuş Gözlem Topluluğu’ndan Ahmet Keser’in Denizli’de ilk kez gözlemleyip fotoğrafladığı Tundra Kazları ile birlikte Denizli’de kayıt altına alınan kuş sayısı 324’den 325’e yükseldi.
Avcılara karşı önlem alındı
Büyük Tarla Kazı veya Fasülye Kazı olarak da isimlendirilen Nadir Tundra Kazı’nın gözlemlenmesi üzerine Trakor Kuş Gözlem Topluluğu Jandarma ve Milli Parkları bilgilendirdi. Bunun üzerine jandarma ve Milli Park görevlileri Acıgöl sahasını avcıların kuşa zarar vermemesi için kontrol altına aldı. Milli Parklar görevlileri ile Jandarmanın sürekli devriye attığı Acıgöl’de deyim yerindeyse kuş uçurtulmuyor.
Türkiye’nin dört yanından kuş gözlemcileri Tundra Kazını görüntülemeye geliyor
23 Aralık’ta yapılan gözlemin ardından ilk olarak 24 Aralık’ta Ankara, Muğla ve İstanbul’dan aralarında araştırma görevlileri ve profesörlerin de bulunduğu kuş gözlemcileri Denizli’ye gelerek, Denizli Trakor Kuş Gözlem Topluluğu ile birlikte Acıgöl’de Tundra Kazını yeniden gözlemledi. Denizli’de Tundra Kazı’nın görüntülendiği bilgisi üzerine Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden kuş gözlemcileri Acıgöl’e gelmeye devam ediyor.
Sakarca kazlarına göre daha büyük ve iri olan Tundra Kazının boynu da uzundur. Diğer belirgin özellikleri ise; uzun ve kalın gagası, büyük oranda koyu renkli ve tipik dar turuncu bantlıdır. Gaga kökü nadiren dar beyazdır. Bacakları turuncu renklidir. Tundrada ürer ve kışları diğer kazlarla kolayca sosyalleştiği tarım arazileri ve sulak alanlarda yaşar

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.