Dolar 34,2073
Euro 37,2765
Altın 2.948,69
BİST 8.790,31
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 16°C
Hafif Yağmurlu
Bursa
16°C
Hafif Yağmurlu
Per 16°C
Cum 16°C
Cts 19°C
Paz 19°C

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal’dan iktidara zeytin çağrısı

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal’dan iktidara zeytin çağrısı
26 Eylül 2024 14:08
A+
A-

Gemlik Zeytini’nde bir yandan hasat sezonu yaklaşırken öte yandan geçtiğimiz yaz aylarındaki sıcaklıkların mevsim normallerinin üstünde geçmesi ve beklenen yağmurların yağmaması rekolte kaybına neden oldu.

Bu konuda CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal zeytin çiftçisinin sesi oldu. Sarıbal, Bursa’nın Gemlik ilçesinin Umurbey Mahallesi’nde zeytin üreticisinin sorunları ile ilgili basın açıklaması gerçekleştirdi.

Sarıbal yaptığı açıklamada; zeytin üreticisinin zor durumda olduğunu vurgularken, yetkili kurumları göreve çağırdı.
Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal’a Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren, CHP Orhangazi İlçe Başkanı Berna Çakır, CHP İznik İlçe Başkanı Sadullah Eşiyok, Belediye Meclis Üyeleri ve çok sayıda partili eşlik etti.


Basın açıklamasında ilk konuşmayı CHP Gemlik İlçe Başkanı Servet Pehlivan yaptı, Pehlivan, zeytincinin sorunlarını tespit ettiklerini ve bunun üzerinde çalışmalar yaptıklarını belirtti. İlçe Başkanı Servet Pehlivan’ın ardından CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş yaptı. Yeşiltaş iktidarın tarım politikasının çöktüğünü vurgularken, Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında çözüm önerilerinin hazır olduğunu söyledi.


Deviren, “Tüm yaz enerjimizi köylümüze harcadık”
Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren köylüyü önemsediklerini vurguladı. Bu yıl dört farklı köyde su bulma çalışması yaptıklarını söyleyerek hasat öncesi köylerde yaptıkları arazi yolları çalışması köylünün sıkıntısını ortadan kaldırdıklarına değindi. Köylerde üreten son neslin bu nesil olduğunu sözlerine ekledi. Bu neslin güçten düşmesiyle birlikte köylerde üretim yapacak kimsenin kalmayacağını ve tarlarlarda mültecilerin çalışmaya başlayacağına değindi.


Sarıbal, “Tane ve zeytinyağı desteği arttırılmalı”
CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal; Gemlik, Mudanya, Orhangazi ve İznik gibi bölgelerde 250 ton gibi bir rekolte beklendiğini bu yıl zeytin üretiminde girdi maliyetlerinin geçen yıllara oranla %100 arttığını belirterek, bu artışlardan dolayı çiftçinin refah seviyesinin olumsuz etkilendiğini sözlerine ekledi. Sarıbal konuşmasının devamında, “Tane ve zeytinyağı desteği artırılmalı, ihracat kısıtlamaları geri gelmemeli ve çiftçilere düşük faizli krediler sağlanmalıdır. Ayrıca, Marmarabirlik ve Tarım Kredi Kooperatifleri, fiyat belirlerken çiftçinin maliyetlerini göz önünde bulundurmalıdır. Zeytin hasat sezonunun tüm çiftçilere ve ülkemize bereket getirmesini diliyoruz” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.