Dikkat! 50 yaşına kadar 12 dişinizi kaybedebilirsiniz!
Yetişkinlerin diş sorunlarının anlatıldığı televizyon reklamlarında ekseriyetle 65 yaş üzeri oyuncular rol alır. Diş sıkıntılarının 65 yaşından sonra ağırlaştığı doğrudur ama birçok yetişkin için diş sorunları şimdi 17 yaşında başlar. Hatta 50 yaşına kadar 12 dişinizi kaybedebilirsiniz.
Yetişkinlerin diş sorunlarının anlatıldığı televizyon reklamlarında çoklukla 65 yaş üzeri oyuncular rol alır. Diş meselelerinin 65 yaşından sonra ağırlaştığı doğrudur ama birçok yetişkin için diş sorunları şimdi 17 yaşında başlar. Hatta 50 yaşına kadar 12 dişinizi kaybedebilirsiniz.
Diş Tabibi Yunus Dener, yetişkinlerde sık rastlanan ancak az bilinen diş kaybı sorunu hakkında şu bilgileri verdi:
ÇOĞU YETİŞKİN DİŞLERİNİ KAYBETMEYE HANGİ YAŞTA BAŞLAR?
“Bir yetişkinin ortalama 32 dişi vardır. Yirmilik dişlerini çektirmek zorunda kalanlar 28 dişe sahiptir. Yetişkinlerin 50-64 ve 65-74 yaş ortası dişlerini kaybetmeye başlaması beklenebilir. Lakin birçok yetişkin çok daha erken yaşlarda dişlerini kaybetmeye başlar. Birinci kayıpların başlangıcı 17 yaşa kadar inebilmektedir. ABD Hastalık Denetim ve Tedbire Merkezleri (CDC) bilgilerine nazaran, 50 yaşına gelindiğinde, Amerikalılar ortalama 12 diş kaybediyor (20 yaş dişleri dahil). Türkiye’de bu türlü bir istatistik yok fakat ABD’deki bu bilgiler, yetişkinlerde erken yaşta diş kaybı sorunlarının boyutuna ışık tutması açısından çok kıymetli bir göstergedir.
YETİŞKİNLERİN DİŞLERİNİ KAYBETMEYE BAŞLAMALARININ 5 NEDENİ
TRAVMA: Trafik kazası, spor yaparken çene – baş bölgesine alacağınız şiddetli darbeler, dişlerinizin anında kırılmasına neden olabilir.
Yaşanan travmanın boyutuna nazaran, dişin kökü ve etrafındaki destekleyici kemik yapıları ziyan görmediği sürece travmanın verdiği ziyandan kurtulmak mümkündür.
Dişinizle gazoz şişesi açmak da travma nedenidir. Kırıklara, çatlaklara ve diş kaybına yol açabilir. Kabuklu besinleri diş ile kırmaya çalışırken ya da kapak, ambalaj üzere şeyleri açmaya çalışırken yaşanan diş kayıpları sanılandan çok daha yaygın bir sorundur.
HASTALIK: Diş eti hastalığının yanı sıra diyabet, kanser, osteomiyelit ve otoimmün hastalıkları üzere kronik hastalıklar yetişkinlerin erken yaşta dişlerini kaybetmesine neden olabilmektedir.
DİŞ ETİ HASTALIĞI: Diş hijyeninin ısrarla ihmal edilmesinin bir sonucudur. Görmezden geldiğiniz küçük işaretler vakitle büyür ve kemiği yok ederek diş kaybına neden olur. Gevşek yahut düşme eğilimli dişler, ağız kokusu, şişmiş diş etleri, diş eti hastalığının erken belirtisidir.
STRES: Stres birçok vakit bruksizm olarak bilinen bir ruhsal süreçte dişleri sıkma yahut gıcırdatma biçiminde kendini gösterir. Bir kişi uzun periyodik gerilim ile bruksizm yaşamaya devam ederse, dişlerini aşındırabilir, çatlaklar oluşturarak diş yıkımını hızlandırabilir, hatta dişlerin basınç ile gevşeyip sallanır hale gelmesine neden olabilir.
HORMONLAR: Hormon seviyelerinizdeki dramatik dalgalanmalar dişlerinizi ve çenenizi etkileyebilir. Bunun en yaygın örnekleri bayanlarda hamilelik ve menopoz devirlerinde görülür.
DİŞLERİMİZİN DÜŞMEMESİ İÇİN NE YAPABİLİRİZ?
Peki, dişlerimizin erken yaşlarda dökülmesini önleyebilir miyiz?
Diş Doktoru Yunus Dener dişlerimizin ömrünü uzatmak için neler yapabileceğimiz konusunda şu tavsiyelerde bulunuyor:
TEMİZLİK: Her yemekten sonra dişlerinizi fırçalayın. Diş ortaları için diş ipi kullanmaya ihtimam gösterin.
SU İÇİN: Düzenli su içmek ağzınızı nemli tutarak ağız kuruluğunu ve bakteri üremesini önler. Su, bağışıklık sisteminiz için olağanüstü bir savunmadır.
DÜZENLİ DİŞ TABİBİ RANDEVULARI: Diş doktorunuzu yılda en az iki defa ziyaret etmelisiniz. Tertipli randevular, mümkün sıkıntılara karşı diş doktorunuzun sizi erken uyarmasını sağlayacaktır.