Dolar 35,1952
Euro 36,6178
Altın 2.973,36
BİST 9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 16°C
Yağmurlu
Bursa
16°C
Yağmurlu
Cts 10°C
Paz 14°C
Pts 13°C
Sal 12°C

Yanlış kulaklık seçimi kulak sıhhatini bozuyor

Günümüzde akıllı telefon kullanımının artmasıyla birlikte kulaklık kullanımı da epey yaygınlaştı. Bilhassa de bu aygıtları kullanan maksat kitlenin yaşı giderek düşüyor.

Yanlış kulaklık seçimi kulak sıhhatini bozuyor
5 Ocak 2024 10:03
A+
A-

Günümüzde akıllı telefon kullanımının artmasıyla birlikte kulaklık kullanımı da epey yaygınlaştı. Bilhassa de bu aygıtları kullanan amaç kitlenin yaşı giderek düşüyor. Çocukların teknolojik aletlerle çok küçük yaşlarda tanışmaya başladığını ve bu durumun da çeşitli sıhhat sorunlarını beraberinde getirebildiğini vurgulayan Anadolu Sıhhat Merkezi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Saltürk, “Masum üzere görünse de küçük yaşlarda kulaklık kullanımı, ses seviyesi optimum bir düzeyde ayarlanmadığı takdirde kulak sıhhatini önemli formda tehdit ediyor. Bilhassa çocuklarda kulaklık kullanımında daha dikkatli olmak gerekiyor” açıklamasında bulundu.

Müzik dinleme, sinema izleme ve oyun oynama üzere aktiviteler için her yaştan insan ağır olarak kulaklıkları tercih ediyor. Kulaklık kullanımın olumsuz sonuçlarından etkilenenler ortasında çocukların özel bir küme olduğunu vurgulayan Anadolu Sıhhat Merkezi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Saltürk, “Çocukların dış kulak yollarının küçük oluşu nedeniyle ses daha dar ve kısa bir kanala toplanıyor. Bu durum çocukları erişkinlere nazaran daha fazla akustik güce maruz bırakıyor. Bu nedenle çocuklarda kulaklık kullanımında daha dikkatli olmak gerekiyor” tabirlerini kullandı.

Kulaklıklar kalıcı işitme kaybına yol açabiliyor

Akustik travma incelendiğinde yetişkin bir insan için 70 dB ile saatlerce çalışmak rastgele bir sorun oluşturmazken, 100 dB ile birkaç dakika içinde kalıcı işitme kaybının gelişebildiğini, hatta 125 dB ile kalıcı işitme kaybı oluşumunun saniyelere inebildiğini hatırlatan Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Saltürk, “Bu pahalar yetişkinler için yapılan çalışmalar ile elde edilen bilgiler. Çocuklara has yayınlanmış detaylı bir çalışma bulunmuyor ancak kaynaklarda çevresel sesleri azaltan kulaklıkların çocuklar için daha uygun olduğu belirtiliyor” dedi.

Kulaklık seçimi çocuğa özel olmalı

Çevresel seslerin kesilmesi durumunda 4 dB kadar bir düşüş sağlandığını ve yetişkinler için üst ses hududun 80-85 dB olduğunu açıklayan Prof. Dr. Ziya Saltürk, “Dünya Sıhhat Örgütü ve Memleketler arası Telekomünikasyon Birliği, çocuklarda sesin 75 dB altında tutulması ve haftalık 40 saat ile sonlandırılmasını öneriyor. Bu noktada işitme kaybı yatkınlığı olan çocuklara farklı bir ihtimam gerekiyor. Küme için bu pahaların daha da aşağıya çekilmesi gerekiyor. Kulaklıkların çocuk kulağına uygunluğundan emin olmak gerekiyor. Çocuk kulak yapısına uygun olmayan kulaklıklar, çocuklarda mekanik hasara ve buna bağlı olarak dış kulak yolunda enfeksiyonlara neden olabiliyor. Bu nedenle çocukların kulağına uygun, yumuşak kulaklıkların tercih edilmesi gerekiyor” yorumunda bulundu.

ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.