Dolar 35,6369
Euro 37,1379
Altın 3.149,21
BİST 9.999,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 13°C
Hafif Yağmurlu
Bursa
13°C
Hafif Yağmurlu
Per 16°C
Cum 10°C
Cts 11°C
Paz 13°C

“İşçiyi hor gören, Geleceğini zor görür”

“İşçiyi hor gören, Geleceğini zor görür”
18 Mayıs 2024 09:39
A+
A-

Borusan Lojistik’e bağlı Gemlik Port işçilerinin Liman-İş’te örgütlenme girişimleri üzerine yaşanan işten çıkarma, baskı ve yetki gaspına karşı işçiler bugün basın açıklaması yaptı.

 

Borusan Lojistik’te geçtiğimiz mart ayında insanca çalışma koşulları istediği için Liman-İş’e üye olan 4 işçi işten atılmış bunun üzerine işçiler üretimi durdurmuştu. Daha sonra yapılan görüşmeler sonucu anlaşmaya varılmıştı.
Borusan Lojistik patronunun sendika düşmanlığının devam etmesi üzerine işçiler bugün fabrika önünde eylem yaptı. Sendikalı işçilerin sendikadan vazgeçmesini isteyen patron orkestra çalışanları ve sanatçıların iş kolu sendikanın yetkisini engellemek için değiştirildiği ortaya çıktı.


Gemlik Port işçilerinin Liman-İş’te örgütlenme girişimleri üzerine yaşanan işten çıkarma, baskı ve yetki gaspına karşı işçiler gerçekleştirilen basın açıklaması gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen basın açıklamasına çok sayıda işçi ve sendika üyeleri dışında İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu’da katılım gösterdi.


Liman-İş Sendikası işçileri tarafından yapılan açıklama şöyle;
Geçtiğimiz mart ayı başlarında Bursa ili, Gemlik ilçesinde bulunan Borusan Grup’a ait Borusan Port limanında çalışan işçiler, anayasal hak olan (Anayasanın 51. Maddesi) sendikaya üye olma haklarını kullanarak Liman-İş sendikasına üye olmuşlardır ve kısa bir süre içinde Borusan Port limanında çalışan işçilerin %85’i üyelik işlemlerini tamamlamışlardır.


Bu süreçten sonra çalışanlarını; bir çok hukuksuz, yasal olmayan standart altı şartlarda ve piyasanın altında ücretlerle köle düzeninde çalıştıran Borusan Port yönetimi Anayasayı ve kanunları tanımaz bir hale gelmiş ve çalışan dört işçiyi sendikaya üye oldukları ve limanda çalışan diğer işçilere de gözdağı vermek için iş akidlerini haksız bir şekilde fesih etmiş ve işten atmıştır.
Limanda çalışan diğer işçiler, bu hukuksuz ve yasal olmayan, insan onuruna yakışmayan çalışma koşullarına, emeklerinin karşılığını alabilmek ve anayasal haklarını kullandılar diye işten atılan dört arkadaşına destek verebilmek için Borusan Port limanında 21 Mart 2024 tarihinde saat 15:00’ten başlayarak çalışmama haklarını kullanmışlardır.
Ülkemizin de 1952 ve 1992 yıllarında taraf olup onayladığı ILO 87 ve ILO 98 sayılı sözleşmeler gereğince limanda çalışmama haklarını sürdüren işçiler bu süreçte liman yönetimi tarafından defalarca haksız ve hukuksuz bir şekilde tehdit edildiler. Anayasanın 90. Maddesinin de belirttiği gibi Türkiye Cumhuriyetinin imzalamış olduğu uluslararası sözleşmeler ulusal kanun hükmündedir. Her hangi bir itilafta bu hükümler tartışılamaz ve anayasa mahkemesine taşınamaz.


İşveren bu yukarıda saydığımız hukuksuzluklara ve kanunsuzluklara 24 Mart 2024 günü akşamı limana çevik kuvvet ekiplerini çağırarak bir yenisini daha eklemiştir. Bu olayların başından beri haklarının bilincinde olan, emeklerinin karşılığını ve insan onuruna yakışır bir şekilde çalışma şartlarının oluşmasını isteyen liman işçileri, uğradıkları tehdit, baskı, kanunsuzluk ve hukuksuzluğa boyun eğmeden, dimdik bir duruş sergilemişlerdir.


Bu süreçte Liman-İş sendikası, limanda çalışan üyeleri ve sendika üyesi olduklarından dolayı işlerini kaybeden dört üyesi için işveren ile defalarca temas kurmaya çalışıp, yaşanan olayları diyalog yolu ile çözmeye çalışmış fakat işveren tüm diyalog yollarını kapatıp, olayı çözümsüzlüğe doğru götürmüştür.
24 Mart 2024 akşamı çevik kuvvet ekiplerinin limana girişinden sonra Liman-İş sendikası Genel Başkan Yardımcısı Musa Kizir, Gemlik’te yayın yapan yerel birtv kanalından canlı yayınla, tüm Gemlik halkını, milletvekillerini, sivil toplum kuruluşlarını, siyasi parti yöneticilerini kısacası tüm kamuoyuna çağrı yaparak Borusan Port limanında yaşanan işçi kıyımına, hukuksuz ve yasal olmayan tüm uygulamalara dur demek, emeğin ve alın terinin kutsallığına sahip çıkmak için Borusan Port limanının önüne davet etmiştir.


Yapılan çağrı sonunda milletvekilleri, belediye başkanları, belediye başkan adayları, siyasi parti yöneticileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve emeğin savunucusu olan herkes Borusan Port limanındadesteklerini göstermek için toplanmıştır.
Yapılan görüşmeler neticesinde uzlaşma yolu aranmış, milletvekilleri ve belediye başkanları arabulucu rolü üstlenmişlerdir. Uzlaşı sonunda Borusan Port liman yönetimi bazı taahhütlerde bulunmuştur. Bunlar sırası ile;
1- Anayasal haklarını kullanarak sendikalı oldukları için işten atılan dört işçimiz işlerine tekrardan geri dönecek.
2- İşveren limanda çalışan hiçbir işçiye sendikalı oldu diye baskı, zorlama ve tehdit yolunu kullanmayacak. Sendika örgütlenmesinin önüne kesinlikle bir engel çıkarmayacak, sendikalaşmalarını tanıyacak
3- Limanda çalışılmayan dört gün için işçilerin ücretlerinden her hangi bir kesinti yapılmayacak.
4- Limanda çalışan işçiler anayasal olmayan ve hukuksuz olan uygulamalara karşı çıktıkları için işveren tarafından her hangi bir hukuki süreç başlatılmayacak.


Borusan Port yönetiminin tüm milletvekilleri, belediye başkanları ve orada bulunan tüm kamuoyunun şahitliğinde vermiş olduğu yukarıda taahhütlerden sonra, limanda bulunan işçiler, işlerinin başına dönmüştür.
Tüm bu olaylardan sonra Borusan Port yönetimi taahhütlerini yerine getirmemiş, limanda çalışan işçiler üzerinde yine baskı ve tehdit yolunu kullanmayı seçmiştir. Sendikamız bu süreçte de halen diyalog yolunu açma çabalarını sürdürmüş ve halen sürdürmeye devam etmektedir. Ayrıca sendikamız uluslararası arenada bağlısı olduğu ve komitelerinde görev aldığı kısa adı ITF ( Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu) olan üst kuruluşu ile temasa geçip Global Destek çağrısı yapmıştır. Dünya genelinde 18.5 milyon üyesi ve 714 bağlı sendikası bulunan ITF, sendikamızın Global Destek çağrısına cevap vermiş, Sadece Anayasal haklarını ve emeklerinin karşılığını isteyen ve bunun için mücadele eden üyelerimizin her koşulda yanlarında olduğunu bildirmiştir.
Bugün geldiğimiz noktada işveren her hangi bir sebep olmaksızın limanda çalışan 27 üyemizi ilk başta ücretsiz daha sonra oluşacak tepkiden dolayı ücretli izine çıkartıp, yine limanda çalışan 122 İşçimiz içinde savcılığa suç duyurusunda bulunmuştur.
Ülkemizin yaşamış olduğu bu zor dönemde tek dertleri emeklerinin karşılığını almak, ailelerine daha iyi bir yaşam imkanı sunmak ve insan onuruna yakışır şartlarda çalışmak olan Borusan Port liman İşçileri asla ve asla bu mücadelerinden vazgeçmeyecektir. Bu zamana kadar hiçbir şekilde ve şartta sermayenin önünde eğilmeyen, sadece ve sadece üyelerinin hak ve hukuklarını koruyup Toplu Sözleşmeler ile üyelerine daha iyi standartlarda, emeklerinin karşılığını alması için çabalayan ve insan onuruna yakışır bir çalışma ortamı sunmaya çalışan Liman-İş sendikası ilk gün olduğu gibi bugünde üyelerinin yanındadır ve sonuna kadar olmaya devam edecektir.
Borusan Yönetimine açık çağrımızdır…..
Bir an önce anayasa aykırı, hukuksuz ve yasal olmayan bu yollardan vazgeçin. Yaptığınız reklamlar ve söylemler ile değil, gerçekte çalışanlarınıza verdiğiniz önemi ve değeri uzlaşma masasına sendikamız ile beraber oturarak gösterin… Şunu çok iyi bilin, emeğin gücünün önünde hiçbir şey duramaz.
SELÇUK TÜRKOĞLU: GEREKİRSE KAPIDA YATACAĞIZ
İlk günden beri işçileri ve sendikayı yalnız bırakmayarak ilk pazarlıkta Borusan Yönetimle görüşme heyetinde yer alan İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türoğlu’da yaptığı açıklamada; “Borusan Lojistik’in; Bursa’da bulunan fabrikası Gemlik Port’ta çalışan işçilerin Liman-iş’ te örgütlenmesini, daha önce söz vermesine karşın engellemeye devam etmesini, açık bir hak mağduriyeti ve emeğe saygısızlık olarak görüyoruz.
Bunun için işverenin yaptığı baskı, mobing, tazminatsız işten çıkarma gibi sindirme uygulamalarını protesto eden işçilerin haklı mücadelesinin yanında olduk, olmaya da devam edeceğiz. Sendikal örgütlenme yeter sayısını sağlamış olan işyerinde, bu yetkiyi düşürmek amacıyla, sektörle alakasız kişileri liman işkolunda çalışıyormuş gibi gösterilmesi tam bir skandaldır. Konuyu Meclis çatısı altında da takibi ısrarla sürdüreceğiz” dedi. Haber-İrfan Aydın-Muharrem Değirmen

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.