Dolar 35,6527
Euro 37,1647
Altın 3.150,00
BİST 10.001,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 14°C
Hafif Yağmurlu
Bursa
14°C
Hafif Yağmurlu
Per 16°C
Cum 11°C
Cts 13°C
Paz 14°C

Budama atıkları gübre oluyor

Daha evvel gelişi hoş atılan budama atıkları, Nilüfer Belediyesi’nin kurduğu Budama Atıkları Dönüştürme Merkezi sayesinde geri kazanılarak gübreye dönüştürülüyor. Elde edilen organik gübre park ve bahçelerde kullanılıyor, çiftçilere fiyatsız dağıtılıyor, topraktan gelen yeniden toprağa dönüyor.

Budama atıkları gübre oluyor
2 Ocak 2024 11:04
A+
A-

Daha evvel gelişi hoş atılan budama atıkları, Nilüfer Belediyesi’nin kurduğu Budama Atıkları Dönüştürme Merkezi sayesinde geri kazanılarak gübreye dönüştürülüyor. Elde edilen organik gübre park ve bahçelerde kullanılıyor, çiftçilere fiyatsız dağıtılıyor, topraktan gelen yeniden toprağa dönüyor.

Sıfır atık maksadıyla çalışmalar yürüten Bursa Nilüfer Belediyesi’nin Budama Atıkları Dönüştürme Merkezi’nde budanan ağaçlardan günde 1,2 ton organik gübre elde ediliyor. Park ve bahçelerde kullanılan organik gübre, talepte bulunan vatandaşlara fiyatsız olarak dağıtılıyor.

Yılda 12 bin ton budama atığının toplandığı Nilüfer’de hem belediyenin hem de vatandaşların budama faaliyetleri sonucu elde edilen atıklar, Nilüfer Belediyesi’nin hizmete açtığı Budama Atıkları Dönüştürme Merkezi’ne getiriliyor. Yaklaşık 16 bin metrekare alana kurulan tesiste budama atıkları büsbütün kapalı gübre fermantasyon sistemleriyle işlenerek rastgele bir koku sorunu yaratmadan 24 saat içinde organik gübreye dönüşüyor. Budama atıklarının geri kazanılmasıyla elde edilen günlük 1.2 ton organik gübre toprağı hem zenginleştiriyor hem de daha fazla su tutmasını sağlıyor.

“EKONOMİ VE ETRAFA KATKI”

Budama Atıkları Dönüştürme Merkezi ile hem iktisada hem de etrafın korunmasına katkıda bulunduklarına dikkat çeken Nilüfer Belediye Lideri Turgay Fazilet, “İklim krizine karşı pek çok ülkede karbon ayak izinin azaltılması istikametinde çalışmalar yapılıyor. Nilüfer Belediyesi olarak bizler de bu bakış açısıyla atık idaresi konusunda gayret gösteriyoruz. Etrafa ve iktisada büyük katkı sağlayan bu uygulamadan elde ettiğimiz organik gübreyi hem kendi parklarımızda, yeşil alanlarımızda, tarım alanlarımızda kullanıyoruz, hem de vatandaşlara dağıtıyoruz. Maksadımız topraktan gelen bitkisel atıkları tekrar toprağa kazandırmak” diye konuştu.

VATANDAŞ MEMNUN

Kompost kültürünü yaygınlaştırmaya yönelik eforlarıyla dikkat çeken Nilüfer Belediyesi gıda atıklarının ürettiği sera gazlarının, plastik atıklardan daha fazla tabiata ziyan verdiği gerçeğinden yola çıkarak pazar yerlerindeki meyve-sebze atıklarını da organik gübreye dönüştürüyor. Vatandaşlara yönelik eğitim çalışmaları da yapılarak konutlardaki besin atıklarını nasıl komposta dönüştürecekleri öğretiliyor.

Nilüfer Belediyesi’nin etrafın korunması açısından çok kıymetli çalışmalar yürüttüğünü söz eden vatandaşlar, uygulamadan epey mutlu. Kimi Nilüferliler dönüşüm tesisinden fiyatsız temin ettikleri gübreyi, kimi de belediyenin verdiği bokashi kompost kovasında, konutlarında organik atıklardan kendi hazırladıkları kompostu bahçelerinde kullanıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.