Dolar 35,6512
Euro 37,2621
Altın 3.160,90
BİST 10.016,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 12°C
Yağmurlu
Bursa
12°C
Yağmurlu
Çar 13°C
Per 16°C
Cum 10°C
Cts 11°C

Afet konteynerleri yangına sağlam materyalden üretilmeli!

Depremzede ailelerin kaldığı konteynerlerde yangın riskine karşı ikazda bulunan uzmanlar, mümkün bir yangını söndürmek için konteyner giriş kapısının yanında yangın söndürme tüpü ve dışında kesinlikle bir fıçı su bulundurulması gerektiğini söylüyor. Konteynerlerde çocukların yalnız bırakılmaması gerektiğini tabir eden İSG Uzmanı Dr. Rüştü Uçan, “Pişirici ve ısıtıcılar yanıcılardan mümkün mertebe izole edilerek kullanılmalı. Konteyner içinde ve yanında sigara içilmemeli.” ikazında bulunuyor.

Afet konteynerleri yangına sağlam materyalden üretilmeli!
2 Ocak 2024 08:04
A+
A-

Depremzede ailelerin kaldığı konteynerlerde yangın riskine karşı ihtarda bulunan uzmanlar, mümkün bir yangını söndürmek için konteyner giriş kapısının yanında yangın söndürme tüpü ve dışında kesinlikle bir fıçı su bulundurulması gerektiğini söylüyor. Konteynerlerde çocukların yalnız bırakılmaması gerektiğini tabir eden İSG Uzmanı Dr. Rüştü Uçan,Pişirici ve ısıtıcılar yanıcılardan mümkün mertebe izole edilerek kullanılmalı. Konteyner içinde ve yanında sigara içilmemeli.” ikazında bulunuyor.

Üsküdar Üniversitesi Sıhhat Bilimleri Fakültesi İş Sıhhati ve Güvenliği Kısım Lideri Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan ve Öğretim Vazifelisi Abdurrahman İnce, depremzede ailelerin kaldığı afet konteynerlerinde çıkan yangınlara dikkat çekerken; afet konteynerlerinde yangın güvenliğine ait değerlendirmede bulundu.

İSG Uzmanı Dr. Rüştü Uçan, kış mevsimi olması nedeniyle yangın riskinin olduğuna işaret ederek, afet konteynerlerinde yangın güvenliğine ait olması gerekenleri şöyle anlattı:

“Konteyner duvarları ve çatısı A1 sınıfı hiç yanmaz gereçten yapılmalıdır. En düzgünü taş yünü yalıtım materyali dolgulu galvaniz sac paneldir. Kapıları da yanmaz gereçten olmalıdır. Elektrik tesisatı korunaklı olmalı, Kaçak Akım Muhafaza Rölesi bulunmalı, uzatma kabloları kullanılmamalı, elektrikli aletler dikkatli ve inançlı kullanılmalıdır.”

Yangın söndürme aygıtı olmalı!

Bir yangın başlangıcını söndürmek için konteyner içine, giriş kapısının yanına 6 kg’lık ABC tipi KKT’li taşınabilir söndürme tüpü koyulması gerektiğini kaydeden Dr. Rüştü Uçan, “Konteyner dışında ise bir fıçı su bulundurulmalı. Pişirici ve ısıtıcılar yanıcılardan mümkün mertebe izole edilerek kullanılmalı. Konteyner içinde ve yanında sigara içilmemeli.” dedi.

Çocuklar yalnız bırakılmamalı

Konteynerlerde çocukların yalnız bırakılmaması gerektiğini de vurgulayan Dr. Rüştü Uçan, “Konteyner dışına kaçış yolu her vakit açık tutulmalı, mani bulunmamalı. Konteyner içlerinde mümkün mertebe kolay yanıcı, kolay alevlenici materyal bulundurulmamalı.” diye uyardı.

Yangın çıktığında neler yapılmalı?

Öğretim Görevlisi Abdurrahman İnce de konteynerlerde yangın çıktığında yapılacakları şu formda anlattı:

“- Alarm verilmeli,

– Yangın söndürme aygıtı ile yangın söndürülmeli,

– Elektrik kesilmeli,

– Öncelik engelli, gebe, yaşlı ve çocuklar olmak üzere tahliye gerçekleştirilmeli,

– Mahsur kalanlar kurtarılmalıdır.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.