“Karsak Deresi Temiz Aksın”

22 Mart Dünya Su Günü kapsamında Gemlik Kent Konseyi, Bursa, Osmangazi, Nilüfer, Mudanya, Karacabey Kent Konseyleri ve DOĞADER ile birlikte Karsak Deresi kirliliğine dikkat çekti. Basın açıklamasında Gemlik Belediye başkanı Şükrü Deviren ile Saadet Partisi ilçe başkanı Cihangir Dinç’te hazır bulundu.
KARSAK DERESİ BİR VİCDAN BİR AHLAK MESELESİDİR
Programın açılış konuşmasını Gemlik Kent Konseyi Başkan Sedat Akkuş yaparken şunları söyledi; “Öncelikle herkesin gördüğü ama hiç kimsenin ses çıkarmadığı Gemlik halkının kanayan yarası Karsak Deresi kirliliğine dikkat çekmek için katılımlarınızdan ötürü teşekkür ederim. Dün köpük köpük beyaz akan, bugün onu kirletenlerin vicdanı gibi simsiyah akan Karsak Deresi’ni temizlemek artık bizler için çevresel bir olaydan çok insanı, vicdani bir mesele haline gelmiştir. Malesef Karsak Deresi’nde oksijen seviyesi bir canlının yaşamasının mümkün olmadığı 0,5 miligram seviyesinin altına düşmüştür. Oysa ki çok değil 20 yıl önce çocukluğumuzda yüzdüğümüz, balık tutup yediğimiz Karsak Deresine bırakın balık görmeyi artık kokudan yaklaşmaz olduk. Ve bu mesele yalnızca belediyelerin meselesi değil; Orhangazi’de Gemlik’te bir arıtma tesisi bile bulunmayan zeytin işletmelerinin meselesidir, gedelekteki turşu fabrikalarının meselesidir, karsak deresi üzerinde kurulu olan sanayi kuruluşlarının meselesidir. Aslında bir vicdan meselesi bir ahlâk meselesidir. Biz o vicdansızlar bulunana o ahlaksızlar ortaya çıkarılana kadar mücadele etmeye konuyu gündeme taşıyıp takipçisi olmaya devam edeceğiz” dedi.
BİR ÇEVRECİ OLARAK BURADAYIM
Gemlik Belediye başkanı Şükrü Deviren konuşmasında yaşanan sorunun sadece sanayi kaynaklı olmadığını, tarımda kullanılan kimyasal ilaçlarda kirlilikte büyük etkisi olduğunu söyleyerek devam etti. “Çocukluğumuzun geçtiği deremize sahip çıkmak zorundayız. Burada bir belediye başkanı olarak değil sivil toplum kuruluşu gönüllüsü ve çevreye duyarlı bir birey olarak bulunuyor ve yapılan her çalışmayıda destekliyorum” dedi.
KONTROLSÜZ SANAYİLEŞME BAŞIMIZA BELA
Bursa Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Özge Sivrioğlu ise yaptığı açıklamada, “Karsak Deresi, endüstriyel atık su deşarjları nedeniyle yüksek oranda organik kirleticiler ve ağır metallerle kirlenmiş durumda. Nilüfer Çayı gibi akarsu niteliğini kaybeden Karsak Deresi, Marmara Denizi ile birleşerek müsilaj sorununa da katkı sağlamaktadır, BUSKİ’den aldığımız verilere göre 2024 yılı Nisan ayında %99,06 doluluk oranına sahip barajlarımız, 2025 Mart ayında%36,99 doluluk oranına sahiptir. Bu veriler de bize Bursa’da suyun verimsiz kullanıldığını, açıkça göstermektedir, Artan nüfus, yüzeysel ve yer altı su kaynaklarımızı kullanan ve kirleten kontrolsüz sanayileşme, tarımda geleneksel sulama yöntemleri kullanılması ve aşırı pestisit kullanımı önemi azımsanmayacak tahribatlar yapmaktadır. Gemlik Karsak deresi İznik Gölü ve Gemlik Körfezi arasında uzanan, Gemlik ilçesinin en büyük su kaynaklarından biridir ve uzun yıllardır çeşitli çevresel problemlerle karşı karşıyadır. ” diye konuştu.