Dolar 37,9496
Euro 41,1052
Altın 3.816,14
BİST 9.659,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 17°C
Yağmurlu
Bursa
17°C
Yağmurlu
Sal 15°C
Çar 16°C
Per 16°C
Cum 15°C

Gemlik’teki Sıvılaşma ve Deprem Riski

Gemlik’teki Sıvılaşma ve Deprem Riski
6 Şubat 2025 05:18
A+
A-

Geçtiğimiz günlerde programıma konuk olan Jeoloji Yüksek Mühendisi Engin Er, Gemlik’in doğal afet risklerine dair çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye genelinde olduğu gibi, Gemlik’te de alüvyon arazi üzerine yapılaşmanın getirdiği tehlikeler ne yazık ki göz ardı edilemeyecek boyutta. İznik’ten başlayıp Orhangazi ve Gemlik’ten geçen fay hattı, bu bölgedeki yapıların sağlamlığını tartışmaya açıyor.

Er, özellikle Gemlik’in kuzey yamaçlarında, Kumla’ya doğru olan bölgede yaşanan heyelanlara dikkat çekti.

Son dönemlerde bazı binaların kaydığını hatırlatarak, Manastır Bölgesi’nde yapılan incelemelerden bahsetti. Bu incelemeler, Gemlik’in sadece sıvılaşma riskiyle değil, aynı zamanda heyelan tehlikesiyle de karşı karşıya olduğunu ortaya koyuyor.

Ancak Er’in altını çizdiği önemli bir husus var: sıvılaşma riski olan bölgelerde yapılaşma tamamen yasaklanmış değil. Doğru mühendislik hizmeti, zemin ve yapı uyumu sağlandığında bu alanlarda da güvenli yapılar inşa edilebileceğini belirtiyor.

1999 depreminden verdiği örnek ise bu tezi destekler nitelikte. Bursa Ovası’nda yıkılan iki katlı binaların aksine, zemin iyileştirmesi yapılan ve mühendislik hizmeti alınan 20 katlı binalarda çatlak dahi oluşmamış.

Bu durum, Gemlik ve benzeri bölgelerde yapılaşmanın tehlikelerle dolu olduğunu, ancak bilinçli mühendislik hizmetleri ile bu tehlikelerin minimuma indirilebileceğini gösteriyor.

Gemlik’te yaşanan doğal afet riskleri, yapılaşma anlayışımızı yeniden gözden geçirmemiz gerektiğini bizlere hatırlatıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.