Menü

    Genel

    Turşu araştırması… Turşuyu limonlu mu, yoksa sirkeli mi tercih edersiniz?

    Published

    on

    Spread the love

    Bugün, 14 Kasım Dünya Turşu Günü… Bu güne özel araştırma Areda Piar’dan geldi. Turşuyu limonlu mu yoksa sirkeli mi tercih edersiniz? İşte, bin 100 kişiyle yapılan araştırmada dikkat çeken sonuçlar…

    İSTANBUL (İGFA) – Yüzlerce yıldır, Türk mutfağının vazgeçilmezi olan turşu, pek çok yemeğin yanına eklenerek sofraları şenlendiriyor.

    Sonbaharda kurulan turşular sıklıkla kış mevsiminin vazgeçilmezi haline geliyor. Areda Piar Türk halkının turşuya dair alışkanlıklarını araştırarak merak edilenlere ışık tuttu. Yeşilçam filmlerine konu olan ‘limon mu sirke mi’ sorusu da adeta yanıt buldu.

    Bu aylarda kurulan turşular, kış mevsiminde sofralara gelir ve yemeklerin yanında oldukça lezzetli bir destek gibi tüketilir.

    Areda Piar, Türk mutfağının vazgeçilmezi olan turşu alışkanlıklarına dair bir araştırma yaptı. Türkiye genelinde 1.100 kişinin katıldığı ve 16 – 22 Ekim 2023 tarihleri arasında yapılan araştırma, kantitatif araştırma yöntemlerinden CAWI tekniği ile “Areda Survey’in Profil Bazlı Dijital Paneli” kullanılarak gerçekleştirildi.

    Advertisement

    Turşu tüketicilerinin öne çıkan tercihlerini ortaya koydu.

    KIŞ HAZIRLIKLARIN BAŞINDA TURŞU GELİYOR

    in 100 kişiyle gerçekleştirdiği araştırmaya göre, tüketiciler kışın tüketmek için yaptığı gıda hazırlıklarının başında yüzde 18,4 ile turşu geliyor.

    Diğer kış hazırlıkları ise sırasıyla şöyle; domates 11,6, tarhana yüzde 10,9, reçel yüzde 10,8, biberli menemen sosu yüzde 9,7, biber salçası yüzde 8,3, domates suyu yüzde 7,9, taze sebze yüzde 7,0, biber ve patlıcan kurusu yüzde 6,3, komposto yüzde 4,7, bamya kurusu yüzde 2,9 ve diğer seçeneği yüzde 1,5.

    KAVANOZ MU DERİN DONDURUCU MU?

    Advertisement

    Sonbahar aylarında yapılan hazırlıkta tüketicilerin yüzde 33’ünün kışlık yiyeceklerini kendilerinin yaptığı ortaya çıktı. Yüzde 28,4’lük kesim ise organik ürün satıcılarından aldıklarını söyledi. Yüzde 24,8’i marketi tercih ederken, yüzde 13,8 tanıdığı birinden yiyeceklerini temin ediyor.

    Peki, kışlık yiyeceklerini kendilerini yapanlar nasıl muhafaza ediyorlar? Tüketicilerin yüzde 50,7’si kışlık yiyeceklerini kavanozda muhafaza ederken, diğer yüzde 49,3’ü derin dondurucuda saklamayı tercih ediyor.

    TURŞU ALINMAZ, KURULUR!

    Araştırmada Türk halkının yarısından çoğunun turşusunu kendi yaptığı da öğrenildi. Şöyle ki, “Turşunuzu nereden temin ediyorsunuz?” sorusuna yüzde 65,1’lik kesim ‘kendim yapıyorum’ cevabını verdi. Turşu severlerin yüzde 13,2’si turşucudan, yüzde 11’i marketten, yüzde 5,7’si tanıdığı birinden turşusunu almayı tercih ediyor. Yüzde 5 oranında bir kesim ise turşu almadığını ifade etti.

    TÜRK HALKININ FAVORİ TURŞUSU SALATALIK

    Advertisement

    Turşu severlerin favori turşusu salatalık… Öyle ki ‘Favori turşunuz hangisi?’ sorusunda salatalık yüzde 44,7 ile zirvede. Diğer favori turşular ise sırasıyla şöyle; yüzde 24,8 karışık, yüzde 10,6 lahana, yüzde 9,2 biber, yüzde 4,2 acur, yüzde 1,9 taze fasulye, yüzde 1,2 yeşil domates, yüzde 0,7 havuç, yüzde 0,5 patlıcan, yüzde 2,2 diğer.

    SİZCE TURŞU LİMONLU MU OLUR, YOKSA SİRKELİ Mİ?

    Yeşilçam filmlerine de konu olan ‘en iyi turşu suyu sirkeden mi yoksa limondan mı olur’ tartışmalarında Türk halkı tercihini yaptı. Yüzde 75,9 gibi çok büyük bir çoğunluk turşunun ‘sirkeli’ olanını tercih ediyor. Yüzde 24,1 ise turşunun limonla yapılması gerektiğini dile getiriyor.

    Tüketicilerin yüzde 64,1’i turşu suyunu, yüzde 35,9’u şalgam suyunu tercih ediyor.

    Peki, turşu suyunu acılı mı seversiniz yoksa acısız mı? Turşu severlerin yüzde 51,3’ü acısız derken, yüzde 48,7’si acılı tüketmeyi tercih ediyor. Turşunuzu nasıl tercih edersiniz sorusuna ise yüzde 49,8’i acısız, yüzde 50,2 acılı yanıtını verdi.

    Advertisement

    TURŞUNUN YANINDA KURU FASULYE TÜKETİLİYOR

    Turşu en çok neyin yanına yakışıyor? Türk halkının yarısından çoğu kuru fasulyenin yanında turşu olmazsa olmaz diyor. Yüzde 52,7’lik kesim turşu ile birlikte kuru fasulye tüketmeyi sevdiğini söylerken, yüzde 10,6’sı nohut, yüzde 8,1’i balık, yüzde 7,7’si pilav, yüzde 6,5’i tarhana çorbası, yüzde 2,9’u döner tüketiyor. Diğer tercihler ise yüzde 2,7’si dürüm, yüzde 2,7’si diğer, yüzde 2,2’si tavuklu pilav, yüzde 1,7’si kavurma, yüzde 1,2’si makarna, yüzde 1’i hamburger.

    YUMURTANIN DA TURŞUSU MU OLUR!

    Bilindiği üzere Türk mutfağında birbirinden ilginç turşu çeşitleri var. Duyunca, “Bunun da turşusu mu olurmuş?” dedirtiyor. “Turşusu olduğunu duyduğunuzda şaşırdığınız ürünler nedir?” sorusunun cevabında ‘yumurta’ büyük bir çoğunlukla dile getirildi. Yüzde 40,2 yumurta derken, yüzde 13,4 balık, yüzde 11,2 bamba, yüzde 9,3 mandalina, yüzde 7,1 muz, yüzde 4,4 karpuz, yüzde 3,9 erik, yüzde 2,9 mantar, yüzde 2,7 kiraz, yüzde 2,2 avokado, yüzde 0,2 üzüm, yüzde 2,5 diğer cevabını verdi.

    Turşu severlerin kışın neredeyse iki günde bir turşu yediği de öğrenildi. “Kışın turşu tüketme sıklığınız nedir?” sorusuna yüzde 35,1 ‘iki günde bir’, yüzde 27,2 ‘haftada bir’, yüzde 21,5 ‘nadiren’, yüzde 12,8 ‘ her gün’ yediğini söylerken, yüzde 3,4 ise hiç tüketmediğini ifade etti.

    Advertisement

    TURŞUNUN DİYARI İÇ ANADOLU BÖLGESİ

    “En iyi turşu hangi bölgede yapılır?” sorusunda iç Anadolu bölgesi yüzde 24,3 ile ipi göğüsledi. Yüzde 21,8 Ege Bölgesi’ni, yüzde 19,9 Karadeniz Bölgesi, yüzde 14,6 Marmara Bölgesi, yüzde 7,2 Akdeniz Bölgesi, yüzde 6,7 Güneydoğu Anadolu Bölgesi, yüzde 5,5 Doğu Anadolu Bölgesi takip etti.

    Acılı biber severlerin en çok tercih ettiği çeşit yüzde 41,9 ile biberiye turşusu (tombik) oldu. Yüzde 36,1’i süs biber turşusu (ince), yüzde 22’si jalapeno biber turşusu (yuvarlak dilimlenmiş) dedi.

    TURŞU TÜKETME SEBEBİNİZ NEDİR?

    Turşu tüketicilerine neden turşu tükettikleri de soruldu. Yüzde 62’si yemek kültürü, yüzde 21,9’u hastalıklara karşı önlem, yüzde 10,8’i metabolizmayı hızlandırmak için olduğunu dile getirdi. Yüzde 5,3’ü ise diğer cevabını verdi.

    Advertisement

    TURŞU EN ÇOK KIŞIN TÜKETİLİYOR

    Peki, turşunun mevsimi var mı? Turşu tüketicileri en çok hangi mevsimde turşu tüketiyor? Bu soru da açık ara bir yanıt buldu. Tüketicilerin yüzde 62,3’ü turşuyu kışın tercih ediyor. Yüzde 33,8’i dört mevsim derken, yüzde 2,8’si yaz yüzde 0,8’i sonbahar yüzde 0,3’ü ilkbahar dedi.

    Kışın vazgeçilmez çorbası ise tarhana oldu. Yüzde 58,7 oranıyla tarhana en çok içilen çorba olurken, yüzde 41,3 gibi bir çoğunluk ise mercimek çorbasını tercih etti.

    Okumaya Devam Et
    Advertisement
    yorum yapmak için tıklayın

    Leave a Reply

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Genel

    Üniversiteli Gençlerden Duygulandıran Program

    Published

    on

    Spread the love

    Kaymakam Hasan Göç Kudüs Programında Konuştu : İsrail Batı ve ABD’nin bölgedeki Aparati


    Gemlik Gençlik Merkezi ve Anadolu Mektebi Kültür Ve Edebiyat Topluluğu ile birlikte Asım Kocabıyık e kültür merkezi’nde gerçekleşen Kudüs programına ilgi büyük oldu.

    Programa Gemlik İlçe Kaymakamı Hasan Göç, Gemlik Cumhuriyet Başsavcısı Sercan Kocabey
    GSB Bursa Gençlik Hizmetleri Müdürü Mürsel Kaya, Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü Uğur Şanlı, İlçe Tarım Müdürü Mehmet Demir,Ak Parti Gemlik İlçe Başkanı Tevfik Yılmaz,MHP Gemlik İlçe Başkanı Emrah Keskinden,Ak Parti Kadın Kolları Başkanı Aynur Beki, Önceki dönem Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz ,Gemlik Ziraat Odası Başkanı Ercan Barutçuoğlu,IHH Gemlik Temsilcisi Hasan Subaşı,Eğitim Bir Sen Gemlik Temsilcisi İsmail Aydın,İlim Yayma Cemiyeti Gemlik Şube Başkanı Zekeriya Çakır,üniversiteli gençler ve vatandaşlar katıldı.

    Sabahattin Zaim Üniversitesi Anadolu Mektebi Temsilcisi Kudret Sayan’ın sunuculuğunu yaptığı program istiklal marşı ve ardından Fatih Serbest hocanın okuduğu Kur’an-ı Kerim Tilavetiyle başladı

    Gençlik ve spor İlçe Müdürü Berkan Atasoy’un açılışıyla başlayan programda Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü adına Gençlik hizmetleri müdürü Mürsel Kaya Kudüs’te yaşadığı anılarını katılımcılarla paylaştı.

    Programda Gemlik kaymakamı Hasan Göç’ün, israil’in Filistin topraklarındaki niyetleri ile gelecekteki hedeflerine yönelik tarihsel ve güncel bilgiler verdiği konuşması büyük bir ilgiyle dinlendi. Kaymakam Hasan Göç konuşmasında israil’in , yeraltı zenginliklerini kaybetmek istemeyen ABD ve batının bir aparati olduğunu belirterek ‘ABD’nin zihinlerimizi işgal etmesine izin vermeyelim. Tarih boyunca bu bölgeyi ele geçirmek isteyenler sultan II. Abdülhamit’e
    akla hayale gelmeyecek tekliflerle geldiler ancak Sultan Abdülhamit tüm bu teklifleri geri çevirdi. Filistinlilerin bu bölgede toprak sattığı ise büyük bir yalan ve algıdan başka bir şey değildir’ dedi. Kaymakam Hasan Göç konuşmasını ‘Böylesi güzel bir programı hazırlayan gençlerimizi kutluyorum Allah Gazze’deki kardeşlerimizin yanında olsun’ sözleriyle tamamladı.

    Advertisement

    Protokol konuşmalarının ardından
    Bursa Teknik Üni. Anmek Temsilcisi/Balkanlar Temsilcisi Bilal Yarmacı
     İsrail’in Kuruluşunda Göçün Etkisi ve Filistin’e Uygulanan Zorunlu Göç Politikası,

    Anadolu Mektebi Bursa Temsilcisi\Gemlik Gençlik Merkezi Gönüllü Gençlik Lideri Merve Oruç-
    Uluslararası Hukuk Bağlamında Filistin Meselesi konulu sunumlarını gerçekleştirdiler.
    İlahi sanatçısı Mesut Biçim’in birbirinden güzel okuduğu ezgiler salonda büyük beğeni topladı
    programda
    Bursa Uludağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi 1. Sınıf öğrencisi Selahattin Eyüp Mert, Kocaeli Anadolu Mektebi Temsilcisive Boğaziçi Üniversitesi Anadolu Mektebi Temsilcisi Şeyma Sarı, GSB Şiir Okuma Yarışması Türkiye Birincisi Merve Oruç’un kudüsle ilgili okudukları şiirle ve Anadolu Mektebi öğrencisi U.U.Gemlik Hukuk Fakültesi öğrencisi Senasu Uysal’ın okuduğu Çocukların ve Gençlerin Filistinlilere Mesajları salonda duygulu anlara sahne olmasına neden oldu

    Programın sonunda makale, şiir ve ezgileri seslendiren katılımcılara ve
    Program Gemlik İlçe Kaymakamı Hasan Göç, Gemlik Cumhuriyet Başsavcısı Sercan Kocabey ve Önceki dönem Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz ile diğer protokol üyelerince plaket takdimi ile sona erdi.

    Okumaya Devam Et

    Genel

    Yerel seçimler milat olsun

    Published

    on

    Spread the love

    Bursa Mag-Der İl Başkanı Yusuf Yumru Gemlik Körfezi’nde meydana gelen 5.1 ve 4.5 büyüklükleri sonrası yazılı açıklama yaptı.

    Başkan Yumru açıklamasında;

    “ Öncelikle hepimize geçmiş olsun. Çok şükür ki can ve mal kaybı yaşanmayan ve adeta uyarı niteliğinde iki deprem yaşadık. Hazır olmadığımızı, toplumsal afet kültürümüzün oluşmamış olduğunu bir kez daha hep birlikte gördük.
    Allah korusun bugün çok daha kötü bir manzarayla karşı karşıya kalabilirdik.
    Buradan kamu kurum ve kuruluşlarımıza, siyasi erklerimize, Gemlik halkı adına bir kez daha sesleniyoruz; bizler enkaz altlarında can vermek, beton yığınları altında kalmak istemiyoruz.

    Bu yüzden de başta depremler olmak üzere ‘ Allah rızası için afetleri içeren konuları siyasi malzeme yapmadan siyaset üstü görerek bilimin ışığında hareket edecek bir birliktelik oluşturalım, yol haritamızı buna göre belirleyelim ve daha fazla zaman kaybetmeden uygulamaya geçelim’ dedi .
    Başkan Yumru açıklamasının devamında; yerel seçim sonrası oluşacak olan belediye meclis üyelerinin de afetler konusunda bilgi ve becerisi olan kişilerden oluşmasına özen gösterilmesinin önemine değinerek bunun ortaya konulacak yol haritasının hayata geçirilmesi adına gerekli olduğunu belirtti.
    Ayrıca Başkan Yumru; MAG ekibinin afetler ile ilgili her konuda yapılacak çalışmalara maksimum destek vereceklerini de sözlerine ekledi.

    Okumaya Devam Et

    Genel

    Mag-Der ekibi Engelli Atölyesinde

    Published

    on

    Spread the love

    Mag-Der Engelliler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Grubu, Dünya Engelliler Gününü unutmadı.

    Mag-Der Sosyal ve Sorumluluk ekbinin sorumlusu Sevgi Terzi önderliginde, Gemlik Belediyesi Engelli Atölyesini ziyaret edip engelli gençlere çeşitli hediyeler götürerek sohbet ettiler.

    Okumaya Devam Et

    Gündem