Genel
Türkiye’nin 2022 atığı 109,2 milyon ton!

Türkiye İstatistik Kurumu’nun Atık İstatistiklerine göre imalat sanayi iş yerleri, maden işletmeleri, termik santraller, OSB’ler ve hane halklarında 2022 yılında 29,4 milyon tonu tehlikeli olmak üzere toplam 109,2 milyon ton atık oluştu.
ANKARA (İGFA) – TÜİK, 2022 yılına ilşikin Atık İstatistikleri’ni yayımladı.
Atık istatistikleri kapsamında Türkiye’deki; tüm belediyelerden, 50 ve üzeri çalışanı olan imalat sanayi işyerlerinden, kurulu gücü 100 MW ve üzeri olan tüm faal termik santrallerden, altyapısı tamamlanmış tüm organize sanayi bölge müdürlüklerinden, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ne referans yıl için üretim beyan eden maden işletmelerinden, lisanslı veya geçici faaliyet belgeli tüm atık bertaraf ve geri kazanım tesisleri ile lisansı olmasa da belediyeler tarafından ya da belediyeler adına işletilen düzenli depolama, yakma ve kompost tesislerinden veriler derlendi.
OLUŞAN ATIK MİKTARI 109,2 MİLYON TON OLARAK HESAPLANDI.
Araştırma kapsamındaki imalat sanayi işyerleri, maden işletmeleri, termik santraller, organize sanayi bölgeleri (OSB) ve hanehalklarında 2022 yılında 29,4 milyon tonu tehlikeli olmak üzere toplam 109,2 milyon ton atık oluştu.
İmalat sanayi işyerlerinde 5,4 milyon tonu tehlikeli olmak üzere toplam 28 milyon ton atık oluştu. Toplam atığın %63,2’si satıldı veya lisanslı atık işleme tesislerine gönderildi, ,5’i tesis bünyesinde geri kazanıldı, yüzde 13,5’i düzenli depolama tesislerine gönderildi, %3,3’ü işyeri sahasında depolandı, %3,1’i belediye veya OSB yönetimleri tarafından toplandı, %2’si beraber yakma (ko-insinerasyon) veya yakma tesislerine gönderildi, %0,3’ü dolgu malzemesi olarak kullanıldı/doğaya yeniden kazandırıldı, %0,1’i ise diğer yöntemlerle bertaraf edildi.
Maden işletmelerinde dekapaj malzemesi/pasa hariç 26,3 milyon ton atık oluştu. Dekapaj malzemesi/pasa dahil oluşan 860,6 milyon ton toplam atığın %99,99’unu mineral atıklar oluşturdu. Toplam atığın %76,1’i pasa sahalarında, atık barajlarında veya düzenli depolama tesislerinde bertaraf edildi, %20,9’u ocak içine geri dolduruldu, %3’ü ise diğer yöntemlerle geri kazanıldı ya da bertaraf edildi.
Termik santrallerde 10,5 bin tonu tehlikeli olmak üzere toplam 27,8 milyon ton atık oluştu. Toplam tehlikesiz atığın %82,6’sını kül ve cüruf atıkları, ,4’ünü diğer atıklar oluşturdu. Toplam atığın %87,9’u kül dağı, kül barajı veya düzenli depolama tesislerinde bertaraf edilirken, ,4’ü lisanslı tesislere gönderildi veya maden/taş ocaklarının geri doldurulmasında kullanıldı, %0,7’si ise diğer yöntemlerle bertaraf edildi.
OSB müdürlüklerinin altyapı hizmetleri, atıksu arıtımı vb. idari faaliyetleri sonucu 127 bin tonu tehlikeli olmak üzere 323 bin ton atık oluştu. Oluşan atığın 8 bin tonu OSB bünyesinde geri kazanıldı veya geçici depolandı, 243 bin tonu OSB dışında geri kazanıldı, 72 bin tonu ise OSB bünyesinde veya OSB dışında bertaraf edildi. Bertaraf edilen atıkların %63,4’ü düzenli depolama tesislerinde, %21,1’i belediye/OSB çöplüklerinde, ,5’i ise diğer yöntemlerle bertaraf edildi.
BELEDİYELERDE 30,3 MİLYON TON ATIK TOPLANDI
Toplam 1 391 belediyenin 1 389’unda atık hizmeti verildiği tespit edildi. Atık hizmeti verilen belediyelerde toplanan 30,3 milyon ton atığın %85,9’u atık işleme tesislerine ve ,5’i belediye çöplüklerine gönderilirken, yüzde 0,6’sı ise açıkta yakılarak, gömülerek, dereye veya araziye dökülerek bertaraf edildi. Belediyelerde toplanan kişi başı günlük ortalama atık miktarı 1,03 kg olarak hesaplandı.
Belediyeler tarafından işletilen atıksu arıtma tesislerinde, 348 bin ton (kuru madde bazında) atıksu arıtma çamuru oluştuğu tespit edildi.
Atık bertaraf ve geri kazanım tesislerinde işlenen 133,2 milyon ton atığın 81,4 milyon tonu bertaraf edildi, 51,7 milyon tonu ise geri kazanıldı.
Düzenli depolama tesislerinde 81 milyon ton ve yakma tesislerinde 450 bin ton atık bertaraf edildi.
Beraber yakma (ko-insinerasyon) tesislerinde 3,2 milyon ton atık yakılarak enerji geri kazanımı gerçekleştirildi. Kompost tesislerinde 120 bin ton atık geri kazanılırken diğer geri kazanım tesislerinde ise toplam 48,5 milyon ton metal, plastik, kâğıt, mineral vb. atık geri kazanıldı.
Genel
Üniversiteli Gençlerden Duygulandıran Program

Kaymakam Hasan Göç Kudüs Programında Konuştu : İsrail Batı ve ABD’nin bölgedeki Aparati
Gemlik Gençlik Merkezi ve Anadolu Mektebi Kültür Ve Edebiyat Topluluğu ile birlikte Asım Kocabıyık e kültür merkezi’nde gerçekleşen Kudüs programına ilgi büyük oldu.
Programa Gemlik İlçe Kaymakamı Hasan Göç, Gemlik Cumhuriyet Başsavcısı Sercan Kocabey
GSB Bursa Gençlik Hizmetleri Müdürü Mürsel Kaya, Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü Uğur Şanlı, İlçe Tarım Müdürü Mehmet Demir,Ak Parti Gemlik İlçe Başkanı Tevfik Yılmaz,MHP Gemlik İlçe Başkanı Emrah Keskinden,Ak Parti Kadın Kolları Başkanı Aynur Beki, Önceki dönem Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz ,Gemlik Ziraat Odası Başkanı Ercan Barutçuoğlu,IHH Gemlik Temsilcisi Hasan Subaşı,Eğitim Bir Sen Gemlik Temsilcisi İsmail Aydın,İlim Yayma Cemiyeti Gemlik Şube Başkanı Zekeriya Çakır,üniversiteli gençler ve vatandaşlar katıldı.
Sabahattin Zaim Üniversitesi Anadolu Mektebi Temsilcisi Kudret Sayan’ın sunuculuğunu yaptığı program istiklal marşı ve ardından Fatih Serbest hocanın okuduğu Kur’an-ı Kerim Tilavetiyle başladı
Gençlik ve spor İlçe Müdürü Berkan Atasoy’un açılışıyla başlayan programda Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü adına Gençlik hizmetleri müdürü Mürsel Kaya Kudüs’te yaşadığı anılarını katılımcılarla paylaştı.
Programda Gemlik kaymakamı Hasan Göç’ün, israil’in Filistin topraklarındaki niyetleri ile gelecekteki hedeflerine yönelik tarihsel ve güncel bilgiler verdiği konuşması büyük bir ilgiyle dinlendi. Kaymakam Hasan Göç konuşmasında israil’in , yeraltı zenginliklerini kaybetmek istemeyen ABD ve batının bir aparati olduğunu belirterek ‘ABD’nin zihinlerimizi işgal etmesine izin vermeyelim. Tarih boyunca bu bölgeyi ele geçirmek isteyenler sultan II. Abdülhamit’e
akla hayale gelmeyecek tekliflerle geldiler ancak Sultan Abdülhamit tüm bu teklifleri geri çevirdi. Filistinlilerin bu bölgede toprak sattığı ise büyük bir yalan ve algıdan başka bir şey değildir’ dedi. Kaymakam Hasan Göç konuşmasını ‘Böylesi güzel bir programı hazırlayan gençlerimizi kutluyorum Allah Gazze’deki kardeşlerimizin yanında olsun’ sözleriyle tamamladı.
Protokol konuşmalarının ardından
Bursa Teknik Üni. Anmek Temsilcisi/Balkanlar Temsilcisi Bilal Yarmacı
İsrail’in Kuruluşunda Göçün Etkisi ve Filistin’e Uygulanan Zorunlu Göç Politikası,
Anadolu Mektebi Bursa Temsilcisi\Gemlik Gençlik Merkezi Gönüllü Gençlik Lideri Merve Oruç-
Uluslararası Hukuk Bağlamında Filistin Meselesi konulu sunumlarını gerçekleştirdiler.
İlahi sanatçısı Mesut Biçim’in birbirinden güzel okuduğu ezgiler salonda büyük beğeni topladı
programda
Bursa Uludağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi 1. Sınıf öğrencisi Selahattin Eyüp Mert, Kocaeli Anadolu Mektebi Temsilcisive Boğaziçi Üniversitesi Anadolu Mektebi Temsilcisi Şeyma Sarı, GSB Şiir Okuma Yarışması Türkiye Birincisi Merve Oruç’un kudüsle ilgili okudukları şiirle ve Anadolu Mektebi öğrencisi U.U.Gemlik Hukuk Fakültesi öğrencisi Senasu Uysal’ın okuduğu Çocukların ve Gençlerin Filistinlilere Mesajları salonda duygulu anlara sahne olmasına neden oldu
Programın sonunda makale, şiir ve ezgileri seslendiren katılımcılara ve
Program Gemlik İlçe Kaymakamı Hasan Göç, Gemlik Cumhuriyet Başsavcısı Sercan Kocabey ve Önceki dönem Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz ile diğer protokol üyelerince plaket takdimi ile sona erdi.
Genel
Yerel seçimler milat olsun

Bursa Mag-Der İl Başkanı Yusuf Yumru Gemlik Körfezi’nde meydana gelen 5.1 ve 4.5 büyüklükleri sonrası yazılı açıklama yaptı.
Başkan Yumru açıklamasında;
“ Öncelikle hepimize geçmiş olsun. Çok şükür ki can ve mal kaybı yaşanmayan ve adeta uyarı niteliğinde iki deprem yaşadık. Hazır olmadığımızı, toplumsal afet kültürümüzün oluşmamış olduğunu bir kez daha hep birlikte gördük.
Allah korusun bugün çok daha kötü bir manzarayla karşı karşıya kalabilirdik.
Buradan kamu kurum ve kuruluşlarımıza, siyasi erklerimize, Gemlik halkı adına bir kez daha sesleniyoruz; bizler enkaz altlarında can vermek, beton yığınları altında kalmak istemiyoruz.
Bu yüzden de başta depremler olmak üzere ‘ Allah rızası için afetleri içeren konuları siyasi malzeme yapmadan siyaset üstü görerek bilimin ışığında hareket edecek bir birliktelik oluşturalım, yol haritamızı buna göre belirleyelim ve daha fazla zaman kaybetmeden uygulamaya geçelim’ dedi .
Başkan Yumru açıklamasının devamında; yerel seçim sonrası oluşacak olan belediye meclis üyelerinin de afetler konusunda bilgi ve becerisi olan kişilerden oluşmasına özen gösterilmesinin önemine değinerek bunun ortaya konulacak yol haritasının hayata geçirilmesi adına gerekli olduğunu belirtti.
Ayrıca Başkan Yumru; MAG ekibinin afetler ile ilgili her konuda yapılacak çalışmalara maksimum destek vereceklerini de sözlerine ekledi.
Genel
Mag-Der ekibi Engelli Atölyesinde

Mag-Der Engelliler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Grubu, Dünya Engelliler Gününü unutmadı.
Mag-Der Sosyal ve Sorumluluk ekbinin sorumlusu Sevgi Terzi önderliginde, Gemlik Belediyesi Engelli Atölyesini ziyaret edip engelli gençlere çeşitli hediyeler götürerek sohbet ettiler.
- Genel4 gün ago
Çeşme suyunda problem yoksa buyurun siz için
- Güncel2 gün ago
Ak Parti Gemlik Belediye Meclis üyesi aday adayı GCA gümrük müşavirliği ve lojistik yönetim kurulu başkanı Sakin Avcı
- Genel11 saat ago
Uludağ Elektrik,Öğrencilerin geleceğini aydınlatıyor
- Ekonomi7 gün ago
KİGDER seminerleri tam gaz sürüyor
- Dünya1 hafta ago
New York’ta Filistin için protesto!
- Dünya2 gün ago
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNin KUDÜS PROGRAMI ASIM KOCABIYIK KÜLTÜR MERKEZİNDE
- Genel7 gün ago
Kayseri Talas’ta Genç Ofis mesaisi
- Genel3 hafta ago
Bursa semalarındaki esrarengiz helikopter!