Kültür-Sanat
Liselilere altın öğütler

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde eğitim gören öğrenci gençlerle bir araya gelip, tecrübelerini paylaştı.
Yoğun programına rağmen her hafta bir eğitim kurumunu ziyaret edip, öğrencilerle buluşan Başkan Aktaş’ın, yeni bir durağı Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi oldu. Okulun konferans salonunda öğrencilerle buluşan Başkan Aktaş, hayata dair tecrübelerini gençlerle paylaştı.
Hayalleri ve hedeflerinden taviz vermeyenlerin mutlaka hedeflerine ulaşacağını dile getiren Başkan Aktaş, “Artık milyonlarca üniversite mezunu var. Acaba gençleri nasıl bir gelecek bekliyor? Kafanızda bir sürü sorular olduğunu biliyorum. Özellikle lise son sınıfa gelen veya üniversite yıllarına başlayan arkadaşlarımızın bu kaygıyı daha fazla duyuyor olması çok normal. Bende 35-36 sene önce liseyi bitirdim. Aynı kaygıları ben de hissediyordum çoğu zaman. Hiç şüpheniz olmasın. Bir işiniz olacak ama mesele siz bu yola giderken neler yapıyorsunuz? Siz ne kadar emeğinizi ve gayretinizi ortaya koyuyorsunuz. İşin bu kısmı önemli” dedi.
Bu dünya koskoca bir pasta
Güçlünün haklı olduğu bir dünyada özellikle gençlere önemli görevler düştüğünü kaydeden Başkan Aktaş, “Hızlı koşmak zorundasınız, icraat yapmak zorundasınız. Siz daha çalışkan olmak, daha üretken olmak, ufka daha vizyonel bakmak zorundasınız. Sizler de yarın öbür gün iş dünyasının içinde yer alacaksınız. Bu konuda büyük düşünürseniz, geleceğinizin daha aydınlık olacağını ve bu manada daha şanslı olduğunuzu ifade etmek istiyorum. Ülkemizin her mesleğe ihtiyacı var. Kendinize yeni hayaller ve hedefler belirleyin. Bir adamın hayali hedefi varsa eğer gerçekleşir. Ama bunlar yoksa başarısız olursunuz. Benim tavsiyem kesinlikle hiçbir şeye kayıtsız kalmayın ama asla da bununla yatıp kalkmayın. Hayat bundan ibaret değil. Belediyeden dilediğiniz gibi yararlanabilirsiniz. Gençlik hizmetlerimiz var, burs imkanlarımız var. Sizler için konferanslar, seminerler düzenliyoruz. Lütfen katılın. Küfenizi şimdiden doldurun. ‘Hayat Bursa’da gençlere güzel’ mottosuyla başlattığımız gençlik kulübümüzde bir sürü avantajlarımız var. Ben hepinize teşekkür ediyorum. Yolunuz açık, başarılarınız daim olsun” diye konuştu.
Ziyarete eşlik eden Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ahmet Alireisoğlu ve Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Müdürü Ömer Pınarlı da günün anısına Başkan Aktaş’a çiçek takdim etti.
Kültür-Sanat
Tiyatro coşkusuna muhteşem final

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkıları Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı işbirliğiyle düzenlediği 27. Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali, bir hafta boyunca binlerce kültür ve sanat dostuna tiyatro coşkusu yaşattı.
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkıları Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı işbirliğiyle düzenlediği 27. Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali’nde binlerce kültür sanat dostu doyasıya tiyatro coşkusu yaşadı.
Bursa’nın kültür sanat anlamında uluslararası marka etkinliklerinden olan Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali, Türkiye’nin farklı şehirlerinin yanı sıra Brezilya, İran, İtalya, İspanya, Hollanda gibi ülkelerden toplam 17 ekibin 12 salonda sahne aldığı muhteşem gösteri ve oyunlarla sona erdi. Prof. Dr. Nihal Kuyumcu, Firuze Engin, İlknur Durmaz, Asst. Prof. Dr. Tülay Yıldız Akgül, Berkay Akın ve Murat Liman’dan oluşan sanat kurulu üyeleri tarafından seçilen oyunlar, bir hafta boyunca binlerce çocuk ce genci ücretsiz tiyatro ile buluşturdu. Büyükşehir Belediyesi Oda Tiyatrosu, AVP Devlet Tiyatrosu, Osmangazi Belediyesi 1326 Panorama Fetih Müzesi, Uludağ Üniversitesi Tiyatro Salonu, Zeki Müren Güzel Sanatlar Lisesi, ÇEK Sanat, Podyum Sanat Mahal, Tayyare, Yıldırım Belediyesi Barış Manço ve Gürsu Belediyesi Kültür Merkezleri’nde gerçekleşen 30 gösterinin yanı sıra 6 atölye ve bir de panelle dolu dolu tiyatro şöleni yaşayan Bursalılar, festivale büyük ilgi gösterdi.
Zengin içerikli dolu dolu festival
Bursa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nun ‘Papağan Kaçtı’ prömiyeri ile başlayan festival, ÇEK Sanat Tiyatro’nun ‘Keloğlan ile Oh Dede’ oyunu ile sona erdi. Festivalde Cumhuriyet’in 100. Yılı kapsamında sahnelenen Uludağ Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları’nın ‘Bursa’da bir Cumhuriyet Kumpanyası’ oyunu ayakta alkışlandı. Festival kapsamında Sevgi Evleri’nde kalan çocuklar da özel gösterimle tiyatro ile buluştu. Bir hafta boyunca salonları tıklım tıklım dolduran kültür ve sanat dostları, birbirinden farklı oyunlarla eğlenirken, atölye seminerlerle de bireysel yeteneklerini geliştirdiler.
Etkeser’den kültür ve sanat dostlarına teşekkür
Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı Başkanı Sadi Etkeser, 27 yıldır devam eden, Türkiye’de bu kadar uzun süredir devam eden tek tiyatro festivaline yoğun ilgi gösteren kültür ve sanat dostlarına teşekkür etti. Tiyatronun insanları bir araya getiren, empati kurmasını sağlayan, iletişim, sosyal sorumluluk, takım oyunu gibi bir çok faydası bulunduğuna dikkat çekerek festivalin önemine vurgu yapan Etkeser, festivalin Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın festivalin katkıları ile bugünlere ulaştığını söyledi. Etkeser, festivalin ana sponsoru Downtown ile Kaplan Okulları, Bebetto, Yörsan, Keskinoğlu, Durmazlar Holding, Özhan Marketler Zinciri, Kebapçı İskender, Limon Catering, Royal Termal Otel, Bursa Ticaret Borsası ve Wolke gibi kurum ve kuruluşlara da katkılarından ve tiyatro sanatına verdikleri değerden dolayı teşekkür etti. BKSTV Başkanı Etkeser, sanatın iyileştirici gücünü uyandırmak ve uluslararası festival ve etkinliklerle Bursa’yı kültür ve sanat alanında dünyada ilk akla gelen odak noktalarından biri haline getirmek için çabalarının devam edeceğini de sözlerine ekledi.
Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı Genel Sekreteri Fehim Ferik tarafından da festivale katılan tiyatro sanatçılarına plaket takdim edildi.
Kültür-Sanat
Büyükşehir’den ailelere ‘iletişim semineri’

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘güçlü aile, güçlü toplum’ temasıyla düzenlenen ‘aile seminerleri’ programında, katılımcılara dijital çağda çocuk büyütmenin ve ailenin toplumsal yapı içerisindeki önemi anlatıldı.
Bursa’da kültürden sanata, spordan altyapıya kadar birçok önemli projeyi hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, toplumun tüm kesimlerine yönelik programlar düzenlemeyi de sürdürüyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘güçlü aile, güçlü toplum’ temasıyla düzenlenen ‘aile seminerleri’, Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde yapıldı. Ailelerin yoğun ilgi gösterdiği seminerlerin ilk oturumunda Dijital Dönüşüm Uzmanı Serkan Bircan tarafından ‘Aile ve Dijital Çağ’ konulu sunum yapıldı. Telefon, tablet ve bilgisayar oyunlarında yer alan uyarı işaretleri hakkında detaylı bilgi veren Bircan, çocukların dijital dünyadaki davranışlarını kontrol etmek adına ailelerin bilinçli olmasının önem taşıdığını ifade etti.
Seminerlerin ikinci oturumunda ise Prof. Dr. Kemal Sayar tarafından ailenin toplumsal yapı içerisindeki önemine dikkat çekildi. İnsanın, insana bakmakla ve görmekle insanlaşacağını anlatan Sayar, birbirini görmeyen ve dinlemeyen bireylerin bulunduğu evlerin yuva olmaktan çıktığın dile getirdi. Herkesin kendini rahat ve emniyette hissettiği yerlerin yuva olarak tanımlanabileceğini söyleyen Sayar, aile içinde karşılıklı saygıya dayalı güvenli ilişkisinin de çok önemli olduğunu belirtti.
Programda konuşmacılar, katılımcıların sorularını da cevaplarken Prof. Dr. Sayar, katılımcılara kitabını imzaladı. Programında sonunda ise Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Ali Mersinli tarafından Serkan Bircan’a ve Prof. Dr. Kemal Sayar’a hediye takdim edildi.
Kültür-Sanat
Ödüllü göç hikayeleri

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Cumhuriyet’in 100’üncü yılı etkinlikleri kapsamında, Lozan Mübadelesi’nin 100. Yılı Anısı’na düzenlediği ‘Bursa Günlüğü Hikâye Yarışması’nın kazananları ödüllendirildi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, insanın doğup büyüdüğü topraklardan ayrılmak zorunda kalması ve o ülkeye de pasaportla gitmesinin çok hazin olduğunu belirterek, bu acıların gelecek kuşaklara aktırılması gerektiğini söyledi.
Bursa’da altyapıdan ulaşıma kadar birçok alanda çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi, şehrin kültür ve sanat hayatına da katkı sunmaya devam ediyor. Cumhuriyet’in ve Lozan Mübadelesi’nin 100’üncü yılı münasebetiyle düzenlenen ‘Bursa Günlüğü Hikâye Yarışması’ da göç yollarında yaşananları günümüze taşıdı. Bursa Uludağ Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nesrin Karaca, Türk hikâyeciliğinin son dönem önde gelen isimlerinden Mustafa Çiftci, Bursa’nın yaşayan hafızası olarak bilinen şair ve yazar Nevzat Çalıkuşu, tarihî romanları ve hikâyeleriyle Türk tarihini sevdiren Hasan Erdem ile romanları ve hikâyeleriyle Türk edebiyatının önemli isimleri arasında yerini alan Güray Süngü’den oluşan ekip, yarışmanın kazananlarını belirledi. Buna göre ‘Hayal Meyal’ müstear isimli Saadet Küçük birinci, ‘Avni Muradi’ müstear isimli Oğuz Mutlu ikinci, ‘Kebikeç’ müstear isimli Seval Özdemir üçüncü oldu. ‘Gemlik35’ müstear isimli Nilar Gök ile ‘Hayalci’ müstear isimli Hatice Öztop Büber ise teşvik ödülüne lâyık görüldü. Yarışmanın birincisi 15 bin, ikincisi 10 bin, üçüncüsü 5 bin, teşvik alan iki kişi de 2 bin 500’er TL para ile ödüllendirildi.
Bursa Balkanlar’ın özeti gibi
Bursa’nın kültürel hafızasına değer katan yarışmanın ödül töreni, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ilk siyasi zaferi olan Mudanya Mütarekesi’ne ev sahipliği yapan Mudanya’daki Montania Otel’de yapıldı. Ödül töreninde konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa’nın, Osmanlı’nın cihanşümul devlet olma yolunda kök saldığı ilk resmi başkenti olduğunu, ecdadın Bursa’da diktiği ulu çınarın dallarının 3 kıta, 7 iklime uzandığını belirtti. Birçok milletin o dalların altında yüzyıllarca huzur ve barış içinde yaşadığını kaydeden Başkan Aktaş, “Sarı Saltık Gazi’nin izinde Balkanlara giden Evlad-ı Fatihan, asırlar boyunca o toprakların iskânı için çalışıp gayret eden alperen ruhlu insanlardı. Evlad-ı Fatihan, Balkanlar’ın her karışını imar, ihya ve inşa etti. Onlar ulvi bir amaç için topraklarını bırakıp gitti oralara. Rumeli’nin her karışını vatan toprağı yapmak için kanları ile yoğurdular. Lakin gün geldi Balkanlar’daki huzur ortamı bozuldu. İsyanlar, Balkan Savaşları, 1. Dünya Savaşı, Lozan Mübadelesi, asimilasyonlar derken, Balkanlar’dan Bursa başta olmak üzere Türkiye’nin muhtelif yerlerine soydaş ve kardeşlerimiz göç etmek zorunda kaldı. İnsanın doğup büyüdüğü topraklardan ayrılmak zorunda kalması ve o ülkeye de pasaportla gitmesi ne kadar hazin. Bursa, Osmanlı’nın özeti gibi: Kuzeyden güneye, doğudan batıya herkes Bursa’da bir araya gelmiş. Bursa bir bakıma Balkanların da özeti gibi. Bir yönümüz hep Balkanlara dönük” dedi.
Bu acılar geleceğe aktarılmalı
Bu yıl hem Cumhuriyet’in hem de Lozan Mübadelesi’nin 100’üncü yılı olması nedeniyle böyle bir hikaye yarışması düzenlediklerini ifade eden Başkan Aktaş, “Sadece şehrimizde değil, Türkiye’nin hemen her yerinden talep gören ve severek takip edilen dergimiz Bursa Günlüğü olarak Lozan Mübadelesi’nin 100’üncü yılını vesile kılmak istedik. Bu doğrultuda da Balkanlar’dan şehrimize göç etmek zorunda kalan soydaşlarımızı ve kardeşlerimizi konu edinen bir hikâye yarışması açtık. Bu yarışma vesilesiyle; Bursa’ya göç eden Balkan muhacirlerinin hayat hikâyelerini ve mücadelelerini tekrar gündeme getirmeyi amaçladık. Bu acıları, bu hüzünleri, bu üzüntüleri gelecek kuşaklara aktarmalıyız. Rahmetli Aliya İzzetbegoviç, Srebrenitsa katliamıyla alakalı ‘unutmayacağız, unutturmayacağız’ diyor. Çünkü unutulan soykırım tekrar eder. Dolayısıyla bu acıları da gelecek nesillere aktarmak lazım. Unutturmamak lazım. Aslında Cumhuriyet de böyle kazanıldı. Ben bu vesileyle Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Osmanlı’nın banisi Osman Gazi, Bursa’mızın fatihi Orhan Gazi başta olmak üzere, kutlu vatanımız için canını feda eden aziz şehitlerimizi, göç yollarında vefat eden muhacir kardeşlerimizi rahmet ve hürmetle yâd ediyorum. Yarışmamıza eserleriyle değer katan tüm katılımcılara, seçici kurula çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Yarışmanın birincisi Saadet Küçük, mübadele hikayelerini büyüklerinden çok dinlediğini, bu hikayelerin unutulmaması için bu yarışmaya katıldığını söyledi.
Yarışmanın ikincisi Oğuz Mutlu da Bulgaristan’da iki Türk’ün idam edilmeden önceki bir fotoğrafını görüp, hikayesini oradan esinlendiğini belirtti.
Çok göç hikayesi dinlediğini ve sadece inanç uğruna Türkiye’ye gelmelerinin kendisini çok etkilediğini kaydeden yarışmanın üçüncüsü Seval Özdemir ise, “İnsanların yaşadığı değerler uğruna buraya gelmeleri bana farklı ufuklar açtı. Bu yarışmayı düzenlediğiniz için çok teşekkür ederim” dedi.
Konuşmaların ardından Başkan Aktaş, seçici kurul üyelerine teşekkür plaketi, dereceye giren yarışmacılara da ödüllerini verdi.
Giritya Mudanya Giritliler ve Yanyalılar Kültür ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Melda Üney de Başkan Aktaş’a havluya nakşedilen Giritya danteli hediye etti.
- Genel2 gün ago
Çeşme suyunda problem yoksa buyurun siz için
- Güncel18 saat ago
Ak Parti Gemlik Belediye Meclis üyesi aday adayı GCA gümrük müşavirliği ve lojistik yönetim kurulu başkanı Sakin Avcı
- Genel1 hafta ago
TEDMEM’den ‘Bir Bakışta Eğitim’ raporu
- Genel3 hafta ago
Bursa semalarındaki esrarengiz helikopter!
- Güncel1 gün ago
ALTSO MECLİS VE MÜŞTEREK KOMİTELER TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
- Ekonomi5 gün ago
KİGDER seminerleri tam gaz sürüyor
- Dünya1 hafta ago
New York’ta Filistin için protesto!
- Yaşam5 gün ago
Demircili kadınlar Manisa’yı gezdi