Genel
Japon deprem uzmanı uyardı… DAF kırılmaya başladı!

6 Şubat depreminin yaşandığı şehirlerde düzenlediği eğitimleri sürdüren Deprem Eğitim TIR’ı “Kaşif” ve Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki son olarak Doğu Anadolu bölgesinde Diyarbakır ve Malatya’da deprem ve bina güçlendirmesi hakkında bilinçlendirdi. Moriwaki, en kötü senaryo konusunda da halkı bilinçlendirdiği eğitimde, “İnsanı deprem değil, bina öldürüyor” vurgusu yaptı.
MALATYA (İGFA) – Japon deprem uzmanı, yüksek mimar ve yüksek inşaat mühendisi Yoshinori Moriwaki’nin de yer aldığı deprem eğitimlerine Diyarbakır ve Malatya’da yoğun ilgi vardı.
Çok sayıda sektör profesyoneli ve ilgilinin yer aldığı Malatya’daki bilgilendirme toplantısına Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan da katıldı.
Eğitim öncesinde konuşan ve deprem konusunda görüşlerini dile getiren Gürkan, depremin değil, depreme dayanıksız yapıların insanları öldürdüğünü yaşanan depremlerle gördüklerini söyledi.
MORİWAKİ: “DAF KIRILMAYA BAŞLADI”
Deprem eğitimi sırasında Türkiye’de 81 ilin 52’sinin birinci derece deprem bölgesinde yer aldığını ifade eden Yoshinori Moriwaki ise, “1939’da Erzincan’da deprem oldu sonra 1941’de Tokat’ta deprem yaşandı. Doğudan batıya sanki domino taşı gibi depremler yaşandı. 1999 yılında Gölcük’te deprem oldu. Doğu Anadolu Fayı uzun zamandır kırılmıyordu. Üç sene önce Silivri’de küçük bir deprem oldu. Ondan sonra Elazığ depremi yaşandı. Uzun zamandır kırılmayan Doğu Anadolu Fayı kırılmaya başladı. Maalesef 6 Şubat depremini gördük” dedi.
“İNSANI DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜYOR”
Türkiye ile Japonya arasında deprem karşılaştırması yapan Yoshinori Moriwaki, şunları söyledi: “5,5 büyüklüğünde yani orta seviyede depremler en fazla Çin’de meydana geliyor. Japonya 4, Türkiye ise 6’ncı sırada. Metrekare olarak bakılırsa Japonya 6, Türkiye 17’inci. Tarihte en büyük depremlere bakıldığında; Türkiye’de 1939 yılında Erzincan’da 7,9 büyüklüğünde olurken, Japonya’da ise 2011 yılındaki Thoku depremi, büyüklüğü ise 9. Depremde can kaybına bakıldığında ise Türkiye aniden 3’üncü oluyor. İnsanı deprem değil bina öldürüyor. Türkiye’de Japonya’daki gibi deprem var ama Türkiye’de can kaybı çok oluyor. Bunu nasıl düzeltebiliriz? Mimar ve mühendis arkadaşlar biz bunu düzeltmeliyiz, düzeltebiliriz.”
Moriwaki, Türkiye’de 2001 yılında Yapı Denetim Sistemi’nin başladığını kaydederek, “Ama sıkıntı neydi? Türkiye’de 21 milyon yapı stoku varsa bunun yüzde 50’si yönetmeliklere uygun değil. Yapı Denetim Sistemi var ama izinsiz ise ya da belediyeden ruhsat alınmıyorsa sisteme girmiyor. Burada sıkıntı var. Türkiye’de imar barışı var. Ukrayna ve Gazze’de savaş var, bu savaşlarda barış lazım ama imar için barış denilince bu başka bir konu. Türkiye’de bir gazeteci bana ‘İmar barışı hakkında ne düşünüyorsunuz?’ diye sorduğunda, ilk başta anlamadım ama şimdi anlıyorum. Japonya’da ‘ruhsatsız’ ya da ‘iskânsız’ diye bir şey yok. Tadilat yapacaksa da belediyeden izin alıyor. Şimdiye kadar oldu ama bundan sonra bunun olmamasına çalışmalıyız” diye konuştu.
“MALATYA OVASI’NDA ZEMİN YUMUŞAK; TEHLİKELİ!”
Japon Bilim Adamı Yoshinori Moriwaki, Malatya’nın en çürük bölgelerini açıkladı. Belirttiği bölgelerde konut inşasının yapılmaması gerektiğini vurgulayan Moriwaki;” Malatya’da Maraş ve Hatay’da olduğu gibi Ova tarafından yumuşak zeminin yeri yapılaşma için tehlikeli diyebilirim. Bunun biraz zeminin iyi olduğu bölgelerde, sert zeminin olduğu yamaçlarda kentsel dönüşümün başlatılması iyi olacaktır” dedi.
EN KÖTÜ SENARYO NE?
Yoshinori Morivaki Malatya’daki deprem bilgilendirme toplantısında katılımcıların “en kötü senaryo” ve “tsunami” olasılığı sorularını da yanıtladı: “Hatay’dan sonra Suriye ve Kıbrıs’a uzanan bir fay hattı bulunuyor. Denizin altındaki bu fay kırılırsa tsunami riski ortaya çıkabilir; genel olarak bir metrelik bir dalga olabilir. En kötü senaryo ise hem deprem hem de kayma durumunun yaşanması. Bu durumda en kötü senaryo 3 metrelik bir dalga. Binaların deniz seviyesinden en az 3 metre yüksekte olmak önemli. Ancak, tsunami Türkiye’de pek görülmüyor. İzmir depremindeki dalganın boyu bir metreydi.”
Deprem eğitimlerinin önemine de dikkat çeken Moriwaki, “Türkiye’de deprem eğitimi, tatbikatı yapılıyor ama senede kaç kere? Bir veya en fazla iki diye duydum. Örneğin ilkokuldaki çocuğa senede bir kere eğitim verildiğinde geçen sene ne yapıldığını hatırlamıyordur. Japonya’da ise ayda bir kere okulda, ayda bir kere de mahallede olmak üzere ayda iki kez eğitim veriliyor. Çocuklar aldıkları eğitimle artık ne yapacaklarına alışıyor. Bunun yanında küçük yaştan eğitim veriliyor. Türkiye’de ise çocuklar duymasın, görmesin. Tabii depremdeki kötü görüntüyü bizde göstermiyoruz ama depremi anlatıyoruz” şeklindeki konuştu.
Genel
Sel bölgelerinde yaralar sarılıyor

Bursa’da hafta başında etkili olan şiddetli sağanağın yol açtığı sel, su baskını ve heyelanlar sonrası başta Mudanya’nın Tirilye Mahallesi olmak üzere pek çok noktada başlatılan hayatı normale döndürme çalışmaları hızla sürüyor. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, beraberindeki Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Âlâ, Bursa Milletvekili Mustafa Varank ve İl Başkanı Davut Gürkan ile birlikte Tirilye’deki çalışmaları yerinde inceledi, vatandaşların sorunlarını dinledi.
Bursa’nın Mudanya ilçesi Tirilye Mahallesi başta olmak üzere Mudanya ve Gemlik’in tüm sahil bandı, Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer’in ana arter ve mahalleleri, Orhangazi’nin Ortaköy, Yeniköy, Gemiç, Karsak, Mahmudiye, Mustafakemalpaşa’nın Yenikızılelma, Büyükorhan’ın Karaçukur ve Danaçalı, Karacabey’in Ballıkaya Mahallesi’nde selin yaralarını sarma çalışmaları hızla sürüyor. Büyükşehir Belediyesi’nin İtfaiye, Zabıta, Ulaşım, Park ve Bahçeler Dairesi, BUSKİ ve Tarım Peyzaj A.Ş birimlerinin ilk gün başlattıkları çalışmalar, gece gündüz kesintisiz devam ederken, selden etkilenen tüm bölgelerde 500’ün aşkın personel, 200’ye yakın araçla temizlik, su tahliyesi, asfalt kaplama ve altyapı onarım çalışmalarına devam ediyor.
Selin tüm izlerini siliyoruz
Bölgedeki çalışmaları yakından takip eden Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, beraberindeki Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Âlâ, Bursa Milletvekili Mustafa Varank ve İl Başkanı Davut Gürkan ile birlikte Tirilye’deki çalışmaları yerinde inceledi. Selden zarar gören vatandaşlarla sohbet eden Başkan Aktaş, vatandaşın beklenti ve taleplerini de dikkatle dinledi. Gerek Büyükşehir Belediyesi gerekse de merkezi hükümetin ilgili tüm kurumlarının Bursa için seferber olduğunu ifade eden Başkan Aktaş, “Ekiplerimiz ve tüm kurumlarımız sel felaketinin etkilerini gidermek için canla başla çalışarak hayatı normale döndürdüler. Her zaman hemşehrilerimizin yanındayız, yaraları hep birlikte saracağız, felaketin kalıntılarını da en kısa zamanda temizleyeceğiz inşallah. Tüm hemşehrilerimize geçmiş olsun” dedi.
Genel
Çeşme suyunda problem yoksa buyurun siz için

CHP Gemlik İlçe Başkanlığı, iki gündür bulanık ve kokulu akan şebeke suyu hakkında açıklama yaptı. Konuyla ilgili konuşan Çevre ve Sağlıktan Sorumlu İlçe Başkan Yardımcısı Semra Çini, AKP Gemlik İlçe Başkanını eleştirerek “radyasyonlu çayı içen siyasetçi gibi davranıyor” gibi dedi.
Açıklama şu şekilde:
Halk sağlığını doğrudan ilgilendiren konuların siyaset malzemesi yapılmasını, bu amaçla kendi partisi ve partisinin idare ettiği kurumları savunmaya geçenlerin bu anlamsız davranışını kabul etmiyoruz!
Tüm hemşehrilerimizin bildiği üzere, geçtiğimiz hafta yaşanan yoğun yağışlar, ilçemizi olumsuz etkiledi. Gemlik’in çeşitli noktalarında meydana gelen maddi zararı telafi etmek için başta belediyemiz olmak üzere kentimizin tüm kurumları işbirliği içinde hareket etti. Burada önemli olan konudan siyasi menfaat sağlamak değil, Narlı’dan Kurşunlu’ya kıyı şeridimiz boyunca zarar gören hemşehrilerimize hizmet sunmak oldu.
Dün Gemlik’in pek çok yerinden gelen kokulu ve bulanık su şikayetleri gündemimizde yer buldu. Aşırı yağışlar nedeniyle Gemlik’e şebeke suyu sağlayan kaynaklara yer altı sularının karıştığını öğrendik. Bunun şu ana kadar herhangi bir sağlık sorunu meydana getirdiği ile ilgili bilgi bize ulaşmadı.
Bu konuda yapılması gereken en doğru iş, “şu kadar araç şu kadar personel ile sahaya çıktık, size bir de baraj yaptık” demek değil, “sorunun kaynağı şudur, sorun kontrolümüz altındadır, şu sürede çözülecektir” demek olmalıydı. Fakat AKP’nin çiçeği burnunda ilçe başkanı, elinde hiç bir bilimsel veri, somut bilgi, test sonucu olmadan, halk sağlığını hiçe sayar şekilde, sudaki bulanıklık ve kokunun sebebini açıklamak ve buna karşı nasıl bir çözüm üretildiğini anlatmak yerine, radyasyonlu çayı içen siyasetçi gibi davrandı.
İlçemizde şebeke suyu kokulu akmaya devam ediyor. AKP ilçe başkanından beklentimiz, kendi siyasi cenahının sık sık yaptığı gibi çeşmeden akan suya ellerini ve yüzünü yıkamak, bir bardak suyu da afiyetle içerek Gemliklilerin tedirginliğine son vermektir. Eğer mazot kokulu suyu içmeyi midesi kaldırmıyorsa, yapacağı yeni basın açıklamasında sorunun nasıl çözüleceğini bizlerle paylaşmasını bekleyeceğiz.
Genel
Bursa’da eğitime lodos engeli

Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, şiddetli rüzgar ve olumsuz hava koşulları nedeniyle eğitime bugün 1 gün süreyle ara verildiğini duyurdu.
BURSA (İGFA) – Türkiye’yi etkisi altına alan şiddetli rüzgar ve olumsuz hava koşullarından Bursa da payına düşeni aldı. Dün geceden beri süren lodos, kent genelinde adeta hayatı felç etti Ağaçlar devrildi, çatılar uçtu ve sokaktaki vatandaşlar zor anlar yaşadı.
Bursa Valisi Mahmut Demirtaş da sabaha karşı yayımladığı mesajla Bursa’da eğitime 1 gün süreyle bugün ara verildiğini duyurdu.
Sosyal medya hesabından açıklama yapan Demirtaş, “İlimizde etkili olan olumsuz hava şartları nedeniyle; Osmangazi,Yıldırım, Nilüfer, Kestel ve Gürsu ilçelerimizde 29 Kasım Çarşamba günü ilk ve orta dereceli okullarda eğitime bir gün süreyle ara verilmiştir. Kamu kurumlarında çalışan hamile, engelli ya da kronik hastalığı bulunan personel de 29 Kasım’da idari izinli sayılacaktır” ifadelerini kullandı.
- Genel2 gün ago
Çeşme suyunda problem yoksa buyurun siz için
- Güncel19 saat ago
Ak Parti Gemlik Belediye Meclis üyesi aday adayı GCA gümrük müşavirliği ve lojistik yönetim kurulu başkanı Sakin Avcı
- Genel3 hafta ago
Bursa semalarındaki esrarengiz helikopter!
- Genel1 hafta ago
TEDMEM’den ‘Bir Bakışta Eğitim’ raporu
- Güncel1 gün ago
ALTSO MECLİS VE MÜŞTEREK KOMİTELER TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
- Ekonomi5 gün ago
KİGDER seminerleri tam gaz sürüyor
- Dünya1 hafta ago
New York’ta Filistin için protesto!
- Dünya11 saat ago
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNin KUDÜS PROGRAMI ASIM KOCABIYIK KÜLTÜR MERKEZİNDE